Na rozlúčku s Gottom sa akreditovalo až 350 novinárov

Na rozlúčku s Gottom sa akreditovalo až 350 novinárov Reprofoto TV Nova

Na verejnú rozlúčku so spevákom Karlom Gottom sa do pražského paláca Žofín akreditovalo okolo 350 novinárov.

ČTK to povedala Veronika Beníšková z tlačového oddelenia úradu vlády.
Väčšina žurnalistov je z českých médií, sú medzi nimi ale aj zahraničné štáby, početne sú zastúpené televízie. Referovať o tom, ako sa tisíce ľudí prichádzajú rozlúčiť s výraznou postavou československej a českej populárnej hudby, prišli novinári zo Slovenska, Poľska, Nemecka, na Žofíne sú zástupcovia agentúr AFP, PAP či Reuters.

Novinári majú na Žofíne vyhradenú takmer polovicu sály, oddelenú povrazom od cesty, ktorou prechádzajú smútoční hostia. Televízie a kameramani môžu stať aj na balkóne, kam píšuci redaktori prístup nemajú. Mnohí majú kamery postavené tiež pred palácom Žofín. Tak ako fotografi v sále dokumentujú účastníkmi pietneho aktu, ľudia, ktorí sa už vracajú od pódia s rakvou, si zas so záujmom fotografujú početnej novinárskej štáby.

Väčšina ľudí, ktorých novinári od rána oslovujú, sú ochotní a radi sa o svoje dojmy z poslednej rozlúčky so svojím obľúbeným spevákom podelia. Po rade pred palácom veľká časť z nich čaká ešte v radoch na zápis do kondolenčnej knihy.

V Prahe je viac ako desať stupňov Celzia a svieti slnko, napriek tomu pri popochádzaní a postávaní v rade sú mnohí vymrznutí. V pokoji a plynule ľudia z pietneho aktu odchádzajú cez neďalekú budovu Mánesa relatívne úzkym priechodom. Niektorí sa v areáli Slovanského ostrova zdrží aj niekoľko hodín.