Tóth písal Kočnerovi: Viem dostať informácie von cez Pravdu, Ďatla a Hlavné správy, s rovnakým dosahom, ako cez žumpu

Tóth písal Kočnerovi: Viem dostať informácie von cez Pravdu, Ďatla a Hlavné správy, s rovnakým dosahom, ako cez žumpu Reprofoto youtube/ Mordechaj Kapusta, Plus Jeden deň

V Ústave na výkon väzby v Bratislave pokračovalo v pondelok hlavné pojednávanie v kauze zmeniek televízie Markízy. Počas pojednávania prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta čítal správy z aplikácie Threema z telefónu Mariana Kočnera.

Tentokrát čítal Šanta aj komunikáciu Mariana Kočnera s Petrom Agentom Wolandom, čo je prezýva, pod ktorou mal Kočner uloženého Petra Tótha. V komunikácii Tóth napríklad vyčítal Kočnerovi, že prípad „Vida“ posunul Kočner nesprávnej novinárke: „Keď budeš mať nabudúce takú kauzu, ako je Vida, tak ho pošli za mnou a nie za to žumpou. Lebo ona len okolo seba namúti vodu. Viem dostať také informácie von simultánne cez Pravdu aj Ďatla. A zase miením tým aj Hlavné správy. Dosah je rovnaký ako cez žumpu,“ Michal Vida bol svedok v kauze Moniky Jankovskej, ktorý zmenil výpoveď, a žumpou podľa Nka volali v komunikácii Kočner a Tóth bývalú novinárku Plus 1 deň Martinu Lebiš Ruttkayovú.

Pojednávanie nahral denník SME.

Podľa komunikácie z Kočnerovej Threemy, o ktorej sme už skôr informovali, Kočner využíval novinárku Martinu Ruttkayovú na kompromitovanie svojich nepriateľov ale aj na písanie článkov vo svoj prospech.

Viac:

O využívaní konšpiračných Hlavných správ sa Kočner chválil aj v inej komunikácii. To, že mu Hlavné správy šli po ruke, dokladujú viaceré články v prospech Kočnera, napríklad článok, v ktorom Hlavné správy špinili meno Jána Kuciaka prívlastkom „presstitút“ aj po jeho vražde. Viaceré články Petra Tótha, ktoré vychádzali na ďateľ.sk, vychádzali aj na webe Hlavné správy.

Podľa komunikácie, ktorá sa dnes čítala na súde, Kočner s Tóthom rozoberali aj zatknutie Pavla Ruska v kauze objednávky vraždy Silvie Volzovej z mája 2018. „Namierené je na Ďaďa, cez Malchárka. Už sa Slinu na to pýtali,“ písali si. Ďaďom volali Haščáka. "Presne paroplyn, kupovanie poslancov..."  „Ďaďo je so mnou v Dubaji, už sme prebrali stratégiu. Slina sa zatiaľ drží. Mám to pod kontrolou. Bude potrebná tvoja a Aghova výpoveď k osobe Csongradyho a Volzovej,“ písal Kočner. Kočner opäť píše, že právnika Pavlovi Ruskovi Mareka Paru dal on.

Rozprávali sa aj o Tóthovom webe Ďatel.sk. Kočner nahovára Tótha, aby on a jeho bývalí nadriadení v SIS vypovedali na súde v kauze zmenky a potvrdili, že o nich vedeli už v roku 2000.

„Dozvedeli sme sa všeličo z komunikácie, ktorá dodnes nebola nikým potvrdená, žiadnym znaleckým posudkom. Je to údajná komunikácia, ktorá sa nachádzala v telefóne, ktorý sa objavil nevedno ako,“ reagoval na správy Kočner, ktorý počas pojednávania spochybňoval zdravotný stav Tótha.

Peter Tóth mal s Kočnerom vlastnú talkshow, s ktorou chodili pár týždňov pred vraždou Jána Kuciaka po Slovensku. Takto v nej kritizovali novinárov: