Reportéri bez hraníc hlásila 49 zabitých novinárov

Reportéri bez hraníc hlásila 49 zabitých novinárov Reprofoto Reportéri bez hraníc

Kvôli svojej práci prišlo tento rok o život najmenej 49 novinárov, ďalších zhruba 390 je vo väzení. Vo svojej výročnej správe to dnes uviedla medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc, ktorá obhajuje slobodu médií.

 

Najnebezpečnejšia je pre novinárov podľa Reportérov bez hraníc Sýria a Mexiko, kde od začiatku roka zahynulo kvôli svojej práci po desiatich novinároch. Päť ich prišlo o život v Afganistane, štyria v Pakistane a traja v Somálsku.

Vlani vo svete pri výkone svojej práce zomrelo dokonca 80 novinárov. Najviac z nich v Afganistane (15), Sýrii (11) a v Mexiku (deväť). Medzi zavraždenými novinári bol vtedy aj Slovák Ján Kuciak.

Kým počet novinárov, ktorí pri svojej práci zomreli, tento rok o niečo klesol, zvýšil sa počet tých, ktorí skončili za mrežami. Vlani Reportéri bez hraníc napočítali 348 väznených novinárov, tento rok už 389. Takmer polovica z nich je väznená v Číne (120), Egypte (34) a Saudskej Arábii (32).

V Číne je medzi väznenými asi 40 percent takzvaných občianskych novinárov, ktorí sa napriek tvrdej cenzúre snažia cez sociálne siete šíriť nezávislé informácie. Mnohí z nich patria k ujgurskej menšine, ktorú Peking podľa západných médií aj neziskových organizácií tvrdo utláča. V Egypte a Saudskej Arábii je zase väčšina väznených novinárov za mrežami, hoci neboli odsúdení alebo dokonca ani obžalovaní.

Takmer 60 novinárov bolo od začiatku roka do 1. decembra unesených. Najviac z nich v Sýrii (30), Jemene (15) a Iraku (11).