Za usmrtenie novinára Chášukdžího bolo päť ľudí odsúdených na smrť

Za usmrtenie novinára Chášukdžího bolo päť ľudí odsúdených na smrť Reprofoto RFS

Verejný prokurátor Saudskej Arábie oznámil, že v súvislosti s vlaňajším usmrtením novinára a kritika saudskej vlády Džamala Chášukdžího v Istanbule bolo päť ľudí odsúdených na trest smrti a ďalší traja bolli odsúdení spolu k 24 rokom za mrežami.

 

Dvaja hlavní podozriví boli oslobodení, pričom ani jeden z nich nebol obvinený, iba vypočúvaný. Všetci odsúdení sa môžu proti rozsudku odvolať. Proces tak podľa médií vyvoláva pochybnosti o tom, či boli odsúdení naozaj tí, ktorí sú za vraždu zodpovední. Organizácia Novinári bez hraníc (RSF) ho považuje za výsmech, podľa Turecka nebolo spravodlivosti učinené zadosť. Chášukdžího syn Salah naopak oznámil, že rodina sa spravodlivosti dočkala.

Bývalý poradca korunného princa Saud Kahtání bol vyšetrovaný, ale nebol obvinený a nakoniec bol prepustený. Pre nedostatok dôkazov bol prepustený tiež niekdajší námestník šéfa saudskoarabskej rozviedky Ahmad Asir, informovala agentúra Reuters.

Chášukdží písal pre americký denník The Washington Post, mal trvalý pobyt v USA a bol kritikom saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána. Naposledy ho videli vlani 2. októbra, keď si išiel na saudskoarabský konzulát v najväčšom tureckom meste Istanbule vyzdvihnúť dokumenty potrebné na to, aby sa mohol oženiť so svojou tureckou snúbenicou Hatic Cengizovou, ktorá na neho pred konzulátom čakala. Na konzuláte Chášukdžího zabil tím saudskoarabských agentov a jeho telo bolo zrejme rozštvrtené a odvezených z budovy. Chášukdžího pozostatky sa doteraz nenašli.

Zabitie novinára však vyvolalo ostrú medzinárodnú kritiku a poškodilo povesť korunného princa. Americká spravodajská služba CIA a niektoré západné vlády sa domnievajú, že vraždu Chášukdžího nariadil sám Muhammad bin Salmán. Rijád ale akýkoľvek podiel korunného princa na zabitie novinára odmieta.

Podľa agentúry AP bol pri deviatich pojednávaniach súdených 11 ľudí. Na poednávaniach sa zúčastnilo niekoľko diplomatov, vrátane tureckých, a príslušníci Chášukdžího rodiny; verejnosti a médiám bol ale prístup zakázaný. Mená odsúdených podľa agentúry AP zverejnené neboli.

Podľa súdu bolo v súvislosti s vraždou zatknutých 21 ľudí a desať ďalších bolo vypočúvaných. Päť ľudí bolo odsúdených za "spáchanie či priame zapojenie do vraždy obete," uviedol hovorca prokuratúry Šalaan Šalaan. Ako vysoké tresty súd vymeral trojicu odsúdených na odňatie slobody, nie je jasné. Súd dospel k záveru, že nešlo o úkladnú vraždu.

Kahtání bol prepustený, pretože sa nepreukázalo, že bol do vraždy zapojený, ale čelí kvôli svojej údajnej úlohe vo vražde americkým sankciám. Na slobodu sa podľa televízie dostal aj saudskoarabský konzul v Istanbule Muhammad Utajbí.

Chášukdžího rodina je s rozsudkom spokojná. Syn novinára Salah v tweete oznámil, že sa jej dostalo spravodlivosti. "Nám, deťom zosnulého, sa dostalo spravodlivosti. Dôverujeme saudskoarabskej justícii na všetkých úrovniach," napísal Salah.

K prípadu sa vyjadroval v prospech Rijádu už niekoľkokrát a denník The Washington Post v apríli napísal, že Chášukdžího deti dostali po vražde luxusné domy a úrady im mesačne vyplácajú tisíce dolárov. Mesiac po vražde bola zverejnená fotografia, na ktorej korunný princ kondoloval Salah a mladý muž na nej mal bolestný výraz. Podľa stanice Al-Džazíra dostal Salah zákaz vycestovať hneď, keď otec začal v USA publikovať články kritické k režimu v Rijáde.

Americký predstaviteľ, ktorého citovala Reuters, povedal, že rozsudok považuje za prvý krok k potrestaniu tých, ktorí nesú zodpovednosť. "Odporúčame Saudskej Arábii pokračovať v spravodlivom a otvorenom právnom konaní," povedal tento zdroj.

Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab vo svojom tweete napísal, že Chášukdžího rodina si zaslúži spravodlivosť za tú "brutálnu vraždu". "Saudská Arábia musí zabezpečiť, aby boli potrestaní všetci, ktorí sú zodpovední, a aby sa takáto krutosť nezopakovala," stojí v tweetu.

Osobitná spravodajkyňa OSN pre ľudské práva Agnes Callamardová, ktorá sa vraždou novinára zaoberala, k verdiktu poznamenala, že v Saudskej Arábii "pokračuje výsmech vyšetrovanie, súdne konanie s spravodlivosti". "Fakt, že neboli vyšetrované velenie ani štát, znamená, že systém, ktorý umožnil, že bol Džamál Chášukdží zabitý, nebol nijako dotknutý," uviedla Callamardová. Tá vo svojej správe zverejnenej v júni odporučila začať v súvislosti s vraždou Chášukdžího vyšetrovanie saudského korunného princa Muhammada bin Salmána a ďalších predstaviteľov kráľovstva. Prípad označila za "mimosúdnu popravu".