Šéf maltskej polície rezignoval kvôli kauze zavraždenej novinárky

Šéf maltskej polície rezignoval kvôli kauze zavraždenej novinárky Ilustr.foto: Polícia SR

Veliteľ maltskej polícii Lawrence Cutajar v piatok podal demisiu v súvislosti s prípadom zavraždenia novinárky Daphne Caruanaovej Galiziovej v roku 2017.

Kvôli kauze už odstúpil niekdajší premiér Joseph Muscat. O Cutajarovom odchode z funkcie informoval Muscatov nástupcu na čele vlády ostrovného štátu Robert Abela. Rodina zabitej novinárky aj ďalší občania políciu vinia z nedbalosti pri objasňovaní vraždy.

Cutajar v rezignačnom liste podľa Ábela oznámil, že odstúpi, aby "bolo možné vykonať potrebné reformy v polícii".

Nový premiér nastúpil v pondelok. Vláda jeho predchodcu Muscata bol obvinená z prieťahov pri vyšetrovaní vraždy, Muscat ale nebol ochotný Cutajara odvolať.

Odporúčame aj: Za vraždu novinárky zaplatil podnikateľ údajne 450 tisíc eur

Verejnosť pritom volala po Cutajarovej demisii už po vražde novinárky, ktorú zabila bomba nastražená v jej aute.

Na hlavu policajného veliteľa padla kritika nielen za nedbalé vyšetrovanie, ale aj za to, že polícia ženu nedokázala ochrániť. Caruanaová Galiziová písala o korupcii a praní špinavých peňazí v prominentných podnikateľských kruhoch a o ich väzbách na politikoch na vysokých pozícách.

Vo Vallette sú súdení traja muži považovaní za vykonávateľov vraždy. Zo spoluviny je podozrivý podnikateľ Jorge Fenech, ktorý sa vlani pokúsil utiecť na jachte. Fenech za objednávateľa zločinu označil vo svojej výpovedi niekdajšieho šéfa úradu vlády Keitha Schembriho.