Zomrel syn spisovateľa Tolkiena, ktorý sa staral o otcov odkaz

Zomrel syn spisovateľa Tolkiena, ktorý sa staral o otcov odkaz Foto z filmu Pán prsteňov

Vo veku 95 rokov zomrel Christopher Tolkien, ktorý sa posledných niekoľko desiatok rokov venoval literárnemu odkazu svojho otca J. R. R. Tolkiena.

 

Informovala o tom agentúra AFP. Christopher Tolkien pripravil na vydanie otcovej texty zo sveta ľudí, elfov, trpaslíkov a škriatkov: Silmarillion, Nedokončené príbehy  či Húrinove deti  .

Christopher Tolkien sa po smrti svojho otca v roku 1973 pustil do organizovania jeho pozostalosti. Po najznámejších knihách J. R. R. Tolkiena Hobit a trilógii Pán prsteňov dostali vďaka Christopherovej prácu v roku 1977 čitatelia do rúk príbehy z dávnych dejín Stredozeme v knihe Silmarillion.

Z otcových poznámok a náčrtov zostavil Christopher tiež Nedokončené príbehy (1980)  a temný román Húrinove deti, ktorý vyšiel v roku 2007. Na vydaní poslednej z kníh Christopher Tolkien pracoval takmer tridsať rokov.

Syn slávneho spisovateľa vydal tiež dvanásťzväzkové dielo História Stredozeme (Dejiny Stredozeme).

"Milióny ľudí na celom svete budú navždy vďační Christopherovi za to, že nám dal Silmarillion, Húrinove deti a Dejiny Stredozeme a mnoho ďalších. Stratili sme titana," uviedla v reakcii na smrť Tolkiena mladšieho Tolkienovho spoločnosť.

Christopher Tolkien sa narodil v roku 1924 v Leedse. Podľa AFP zomrel v noci zo stredy na štvrtok v nemocnici v Draguignan na juhovýchode Francúzska, kde od 70. rokov minulého storočia žil.