V neľahkých časoch koronakrízy médiám vo viacerých štátoch Európy pomáha štát

V neľahkých časoch koronakrízy médiám vo viacerých štátoch Európy pomáha štát Ilustr. foto: Omediach.com

Súčasťou balíčkov vládnej pomoci v koronavirovej kríze je v niektorých európskych krajinách aj podpora médiám a vydavateľstvom. Inde mediálne domy o pomoc štátu ešte len žiadajú. Napríklad v Taliansku alebo Maďarsku sú médiá čiastočne oslobodené od platenia daní.

Vo Švédsku, Fínsku, Írsku či Rumunsku žiadajú o oslobodenie od dane z pridanej hodnoty. Vyplýva to z prehľadu, ktorý vypracovala Svetová asociácia vydavateľov novín a spravodajstva WAN-IFRA.

Vlády už pomáhajú médiám napríklad v Belgicku, Taliansku či Maďarsku.
V Belgicku sú médiá oslobodené od všeobecného režimu obmedzení pohybu. Mediálne domy majú dočasne možnosť dávať výpovede s odvolaním sa na vyššiu moc. V Maďarsku štátny pomocný balík obsahuje oslobodenie od dane, čo má médiá podporiť v čase ušlých príjmov z reklamy. Tiež talianske médiá majú z tohto dôvodu daňové úľavy.

Súbor opatrení na podporu médií vzniká tiež v Nórsku. Tamojšie médiá žiadajú štát najmä o zadávanie reklamných kampaní financovaných z verejných peňazí. To isté si želajú tiež mediálne domy v Írsku, Litve alebo Rumunsku. Vo Švédsku mediálne domy od štátu žiadajú aj čiastočnú úhradu platov zamestnancov alebo daňové úľavy.

Vo Fínsku médiá žiadajú okrem iného o vrátenie DPH u predajov predplatného. Litovskí vydavatelia chcú žiadať o najmenej štvormesačné daňové prázdniny, o štátnu mzdovú podporu, uľahčenie prístupu ku štátom garantovanej finančnej pomoci či o zriadenie špeciálneho fondu, ktorý má udržať mediálne domy nad vodou. Štát by tiež podľa nich mal preplácať náklady na tlač alebo dotovať distribúciu.

Španielske mediálne domy žiadajú oslobodenie od platenia odvodov na sociálne poistenie alebo uľahčený prístup k úverom na distribučné účely.

V Británii médiá požiadali vládu, aby ich zaradili medzi "nenahraditeľné služby". Novinári by tak mali byť prioritnou skupinou v boji s nákazou.