Alexej Fulmek: Situácia je veľmi vážna

Alexej Fulmek: Situácia je veľmi vážna Foto SME

Súčasná kríza spôsobená koronavírusom sa bolestne začína dotýkať aj niektorých médií. V niektorých vydavateľských domoch sa už začalo prepúšťať, znižujú sa platy, rušia sa aj niektoré tituly.

Riaditeľ vydavateľstva Petit Press a zároveň riaditeľ Asociácie tlačných a digitálnych médií Alexej Fulmek považuje aktuálnu situáciu za veľmi vážnu. „Určite porovnateľnú s krízou v roku 2009,“ povedal pre Omediach.com šéf vydavateľstva, ktoré stojí aj za denníkom SME.

Podobne ako v iných firmách, aj v Petit Presse pristúpili k viacerým bezpečnostným opatreniam na zamedzenie šírenia nákazy - home office a pod. Kríza sa prejavila aj vo výpadku tržieb. „Úplne nám vypadli príjmy cestovnej kancelárie dovolenky.sme.sk,“ povedal Fulmek pre Denník N, s tým, že jediné, čo teraz rastie je digitálne predplatné.

Odporúčame aj: Šéfredaktor Aktualít žiada čitateľov o podporu

Odhaduje, že marec dopadne ešte ako bežný mesiac. Prípadné úsporné opatrenia budú podľa neho závisieť od vývoja situácie. „Skôr budeme redukovať mzdy ako prepúšťať,“ povedal.

Kríza sa zatiaľ nedotkla titulov vydavateľstva. Jedinou zmenou je, že mesačník Lišiak sa bude vkladať do denníka SME ako príloha.

Odporúčame aj: Lukáš Fila z Denníka N: Môže sa stať, že denná tlač v nejakom okamihu nebude môcť vychádzať

Šéf Asociácie tlačných a digitálnych médií predpokladá, že súčasná kríza sa z pohľadu mediálneho trhu odrazí v 30-50 percentnom poklese tržieb – závisieť to bude od dĺžky krízovej situácie. Podľa Fulmeka by pomohlo zníženie DPH. Súčasná DPH na úrovni 20 percent je jedna z najvyšších v Európe, snahou vydavateľov je ju znížiť na 10 percent aj pre magazíny aj digitálne predplatné. Minulý rok sa 10-percentná daň zaviedla iba pre denníkoch.