Zomrel niekdajší novinár, politik a šéf STV Peter Zeman

Zomrel niekdajší novinár, politik a šéf STV Peter Zeman Ilustr. foto: Omediach.com

Vo veku 78 rokov vo štvrtok zomrel po ťažkej chorobe slovenský novinár, politik Peter Zeman. O úmrtí informovala agentúru TASR jeho dcéra Lele Zemanová.

 

Peter Zeman sa narodil 10. 1. 1942. Začínal ako novinár vo Večerníku, neskôr bol spoluzakladateľom časopisu Echo, ktorý boli v socialistickom Československu jedným z mála projektov, ktoré sa snažili slobodne vyjadrovať.

Foto: FB P. Zeman

Po invázii vojsk Varšavskej zmluvy do Československa bolo Echo vyhlásené za reakčný, protisovietsky a protisocialistický časopis a Petra Zemana spolu s ďalšími novinármi Ústredný výbor Komunistickej strany Československa zaradil na zoznam "predstaviteľov a exponentov pravice". Do roku 1989 mal zakázané publikovať a verejne vystupovať.

Po revolúcii v roku 1989 sa stal jedným zo zakladateľov Verejnosti proti násiliu (VPN) a šéfredaktorom týždenníka Život. Krátko bol poslancom kooptovaného Federálneho zhromaždenia za VPN.

Od septembra 1990 do júna 1991 bol riaditeľom Slovenskej televízie. Rezignoval po deviatich mesiacoch vo funkcii v čase, keď sa prijímal nový zákon o verejnoprávnej STV. V rokoch 1991-1992 bol riaditeľom tlačového a informačného odboru na slovenskom ministerstve medzinárodných vzťahov za ministra Pavla Demeša. V apríli 1996 sa stal kancelárom Syndikátu slovenských novinárov a neskôr aj členom vedenia.

Posledná rozlúčka s Petrom Zemanom bude v piatok 24. júla v bratislavskom Krematóriu.