Z vraždy saudského novinára bolo obžalovaných ďalších šesť ľudí

Z vraždy saudského novinára bolo obžalovaných ďalších šesť ľudí Foto: FB D. Chašukdži

Turecký súd dnes obžaloval ďalších šesť ľudí z podielu na vražde novinára a kritika saudskoarabskej monarchie Džamala Chášukdžího. Informuje o tom agentúra Reuters.

 

Všetci noví obžalovaní sú občanmi Saudskej Arábie. Novinár Chášukdží bol brutálne zavraždený v roku 2018 na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule. Jeho pozostatky sa zatiaľ nenašli, podľa tureckých vyšetrovateľov bolo telo rozrezané a odvezené.

Dvaja muži, ktorí slúžili na istanbulskom konzuláte na pozíciách atašého a vicekonzuláta, boli teraz obžalovaní z úkladnej vraždy. Ďalším štyrom je kladené za vinu zničenie a falšovanie dôkazov.

Z vraždy bolo pôvodne obžalovaných 20 občanov Saudskej Arábie, pre ktoré turecká prokuratúra žiada doživotný trest. Medzi obžalovanými sú dvaja spolupracovníci saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána. Tí podľa tureckej prokuratúry dali k činu pokyny. Ďalších 18 obžalovaných podľa obžaloby do Turecka prišlo, aby vraždu vykonalo.

Dnešné pojednávanie bolo len druhým pokračovaním súdu, ktorý začal v júli v Istanbule. Rokovania bolo odročené na marec budúceho roka. Obžalovaní sú súdení v neprítomnosti.

Za vraždu novinára Chášukdžího bolo vlani v decembri v Saudskej Arábii odsúdených na smrť päť ľudí a ďalších troch ľudí dostali tresty odňatia slobody. V septembri však boli tresty smrti zmiernené na 20 rokov väzenia a ostatné tresty boli znížené. Súd sa v Saudskej Arábii konal za zatvorenými dverami a podľa kritikov nezodpovedal medzinárodným štandardom.

Likvidácia Chášukdžího, ktorý si prišiel na konzulát vybaviť osobné doklady, obrátilo pozornosť sveta na korunného princa Muhammada bin Salmána. Mnohé štáty sú toho názoru, že práve on dal k zabitiu nepohodlného kritika pokyn. Princ to ale odmieta.