Polícia prehľadáva byty bieloruských novinárov a ochrancov ľudských práv

Bieloruskí policajti od dnešného rána vykonávajú domové prehliadky u členov vedenia nezávislého združenia novinárov, ochrancov ľudských práv a žurnalistov v rôznych mestách po celej krajine. Uviedol to nezávislý server Tut.by. Podľa vyšetrovateľov je cieľom prehliadok zistiť okolnosti financovania protestov, ktoré sa od minulého leta snažia prinútiť autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka k odstúpeniu.

"(Predsedu Bieloruského združenia novinárov) Andreja Bastunca odvážajú policajti z hlavnej správy ministerstva vnútra z Minska, aspoň tak sa predstavili. Bastunca odvážajú, pretože prehliadka má pokračovať v kancelárii združenia. Policajti sa správajú zdvorilo a tvrdia, že nie je dôvod sa znepokojovať," uviedla Bastuncova manželka. Odpoveď na otázku, prečo chcú policajti prehľadať kancelárie združenia novinárov, nedostala - vraj všetky potrebné dokumenty ukážu, až bude čas. Bastuncova manželka dodala, že policajti vykonali prehliadku u nej doma a zabavili telefóny jej syna a jeho priateľky.

Server dodal, že s ďalšími dvoma členmi vedenia novinárskeho spolku sa mu nepodarilo spojiť. Do kancelárie združenia medzitým podľa reportéra Tut.by dorazili policajti s Bastuncom.

Domové prehliadky polícia vykonáva aj u nezávislých novinárov a aktivistov mimovládnej organizácie na ochranu ľudských práv Vjasna.

Hovorkyňa ministerstva vnútra prisľúbila, že vydá oficiálne vyjadrenie, ktoré sa momentálne pripravuje. Vyšetrovatelia kriminálnej ústredne medzitým podľa Tut.by uviedli, že domové prehliadky sa konajú v rámci predbežného vyšetrovania, ktorého cieľom je stanoviť okolnosti financovania protestných akcií. Prorežimový zväz novinárov vo vydanom vyhlásení usúdil, že ide o odhalenie "nezákonného financovania" a "zahraničných agentov" v bieloruských médiách.