Novinárky dostali dva roky len za to, že vysielali priamy prenos tvrdého zásahu počas protestu v Minsku (VIDEO)

Novinárky dostali dva roky len za to, že vysielali priamy prenos tvrdého zásahu počas protestu v Minsku (VIDEO) Reprofoto Radio Svoboda

Bieloruský súd dnes poslal na dva roky do väzenia dve novinárky z televízie Belsat, sídliace v Poľsku, ktoré nakrúcali v priamom prenose protesty proti autoritárskemu režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. Európska únia rozsudok prostredníctvom Petera Stana, hovorcu šéfa únijnej diplomacie, dôrazne odmietla.

 

"Sudkyňa Natallja Buhuková vyniesla trest, o ktorý žiadala prokuratúra," uviedla televízia Belsat na svojom webe. "A prečo sme nedostali 25 rokov?" spýtala sa jedna z odsúdených po vynesení verdiktu.

"Hanebný tvrdý postup voči médiám pokračuje; EÚ dôrazne odmieta odsúdenie novinárok televízie Belsat len ​​za to, že robili svoju prácu, a vyzýva k zmene rozsudku," napísal Stano na twitteri v reakcii na výrok bieloruského súdu. "Vyzývame bieloruské úrady, aby rešpektovali základné slobody a prestali sa zameriavať na novinárov," dodal hovorca šéfa únijnej diplomatickej služby Josepa Borrella.

Videozáznam ženy natočili z bytu na 14. poschodí. Keď protestná akcia skončila, ozbrojené zásahové jednotky vyrazili dvere bytu a obe ženy zadržali.

Dvadsaťsedemročnú Kacjarynu Andrejevovú a dvadsaťtriročnú Darju Čulcovovú zadržala polícia vlani v novembri v byte, odkiaľ natáčali protesty proti zabitiu demonštranta, ktorý prišiel o život niekoľko dní pred tým. Obe ženy, obvinené z riadenia demonštrácií ich natáčaním, trvali na svojej nevine. Obžaloba ako materiálne dôkazy predložila videokameru, mikrofón, mobilné telefóny, flash disky a vesty s označením novinárskej profesie, napísala agentúra Reuters.

Poriadkové sily zadržali viac ako 33.000 ľudí pri násilím potláčaných protestoch proti Lukašenkovi, trvajúcich od sporných prezidentských volieb z minulého augusta.