Dnes bude na počesť Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej on-line zhromaždenie: Nezabúdame

Dnes bude na počesť Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej on-line zhromaždenie: Nezabúdame Reprofoto Aktuality.sk

Slovensko si dnes pripomína tri roky od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírová. Podvečer sa k tomu koná on-line zhromaždenie, ktoré zvolala občianska iniciatíva Za slušné Slovensko.

Streamované vysielanie s názvom Nezabúdame - Tri roky bez Jána a Martiny sa uskutoční na facebooku o 17:30, vystúpi na ňom rodičia zavraždeného paru, novinári či duchovní. Okrem spomienky na zavraždený pár je zmyslom zhromaždenie vyzdvihnúť význam slobodnej žurnalistiky v demokracii, uviedli usporiadatelia.

Ďalšie spomienkové podujatia sa budú konať v on-line prostredí v nasledujúcom týždni.

Kuciak a Kušnírová boli zastrelení 21. februára 2018 vo svojom dome v obci Veľká Mača neďaleko Trnavy. Prokurátor v roku 2019 z činu obžaloval štyroch ľudí. Vrah Miroslav Marček sa k činu priznal a vlani v apríli mu za to súd uložil trest väzenia na 23 rokov, ktorý potom najvyšší súd sprísnil o dva roky.

Jedným z obžalovaných je aj Marian Kočner, o ktorého kauzách Kuciak písal. Vlani v septembri súd prvej inštancie Kočnera oslobodil spod obžaloby z objednania tejto vraždy. Prokurátor sa proti rozsudku odvolal.