Bieloruská polícia zadržala poľského novinára a jeho manželku, tiež novinárku

Bieloruská polícia zadržala poľského novinára a jeho manželku, tiež novinárku Ilustr. foto Omediach.com

Bieloruské bezpečnostné zložky dnes krátko zadržali a vypočúvali člena spolku poľskej menšiny v Bielorusku a jeho manželku, ktorí pracujú ako novinári. Po niekoľkohodinovom výsluchu polícia Andreja Pisalnika a jeho ženu Iness Todryovú-Pisalnikovú prepustila, uviedla agentúra PAP. Bieloruská polícia v poslednej dobe zatkla niekoľko vysoko postavených členov Zväzu Poliakov v Bielorusku (ZPB), vrátane jeho predsedníčky Anžaliky Borysovej. Úrady ich obvinili z "podnecovania násilia" a "rehabilitácie nacizmu", za čo im podľa agentúry PAP hrozí až 12 rokov väzenia.

Pisalnik dnes ráno povedal poľskému rádiu, že polícia začala prehľadávať jeho byt v bieloruskom Grodne, načo sa s ním prerušilo spojenie. Bieloruská asociácia novinárov neskôr informovala, že polícia manželský pár zadržala a odviezla do Minska. Ich zadržanie potvrdilo agentúre PAP poľské ministerstvo zahraničia. "Ráno nás policajti vytiahli z postelí a povedali, že nás odvezú do Minska na výsluch," popísal Pisalnik agentúre PAP po tom, čo ho bezpečnostné zložky s manželkou prepustili. Podotkol, že obaja majú štatút svedkov v prípade, ktorý sa týka ďalších členov ZPB kvôli údajnému "podnecovanie k neznášanlivosti".

Kancelária generálneho prokurátora medzitým uviedla, že Pisalnik bol zadržaný kvôli komentárom v poľskom rádiu, ktoré mali údajne za cieľ podnecovať etnické nepokoje, napísala agentúra Reuters. Dvojica edituje webové stránky Zväzu Poliakov v Bielorusku a spolupracuje s poľskými médiami. Podľa agentúry PAP okrem iného nedávno informovala o prípadoch zadržaných členov ZPB.

"Poľská diplomaticko-konzulárna služba a tiež najvyšší činitelia v Poľskej republike podnikajú od začiatku všetky možné kroky na zabezpečenie práva poľskej národnej menšiny v Bielorusku, a najmä ich predstaviteľov, ktorí sa stali obeťami prenasledovania," uviedlo poľské ministerstvo zahraničia. Konzulárnej pomoci však podľa neho bráni fakt, že všetci zadržaní majú bieloruske občianstvo.

Varšava proti zadržaniu Borysovovej a ďalších členov spolku poľskej menšiny už skôr protestovala a režim autoritárskeho bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka obvinila z prenasledovania poľskej menšiny. Vo východoeurópskej krajine žije asi 300.000 Poliakov, ktorí tvoria približne tri percentá tamojších obyvateľov. Zväz Poliakov v Bielorusku je potom najväčšou organizáciou združujúcu poľskú diaspóru v Bielorusku. Konflikt ZPB s bieloruskými úradmi sa datuje zhruba od roku 2005, kedy Lukašenko v parlamente obvinil poľskú menšinu, že vyvoláva v krajine "nepokoje a revolučný nálady". Poľsko patrí v EÚ k najhlasnejším Lukašenkovým kritikom a vyzýva k zostreniu sankcií proti Minsku. Poskytlo aj pomoc bieloruskej opozícii, ktorá protestuje proti oficiálnym výsledkom prezidentských volieb z minulého augusta.