Ruské médiá pod nátlakom odstránili články o údajnom Putinovom luxusnom sídle (VIDEO)

Ruské médiá pod nátlakom odstránili články o údajnom Putinovom luxusnom sídle (VIDEO) Reprofoto youtube Алексей Навальный

Niekoľko ruských médií dnes oznámilo, že pod nátlakom úradov odstránilo články o výsledkoch protikorupčného pátrania opozičníka Alexeja Navalného a jeho tímu. Niektoré zmazané texty boli o honosnej rezidencii, ktorú si podľa Navalného nechal ruský prezident Vladimir Putin tajne a vďaka dômyselnej korupčnej schéme vystavať na čiernomorskom pobreží. Informovala o tom agentúra AFP.

Najmenej sedem médií - stanica Echo Moskvy a Dožď alebo weby Meduza, Znak, The Village, Bumaga a Svobodnyje novosti - uviedlo, že dostalo upozornenie od ruského cenzúrneho úradu Roskomnadzor so žiadosťou o zmazanie desiatok materiálov. Portál Meduza upresnil, že žiadosti vyhovel pod hrozbou zablokovania svojho obsahu na ruskom území. Roskomnadzor sa k žiadosti nevyjadril.

Podrobnosti: Video Palác Putina má po niekoľkých hodinách viac ako 30 miliónov zobrazení (VIDEO)

Podľa dotknutých médií cenzúrny úrad v rozoslanom upozornení uviedol, že články musia byť zmazané, pretože šíria materiály organizácie, ktorá je v Rusku zakázaná na základe zákona o extrémizme. Medzi extrémistické organizácie ruský súd v minulom roku zaradil ako Navalného sieť regionálnych štábov, tak aj jeho Fond boja proti korupcii. Práve ten v minulom roku uverejnil na youtube dokumentárny film s názvom Putinov zámok o prezidentovej údajnej čiernomorskej rezidencii.

 Snímka sa stala hitom ruského youtubu a má už vyše 121 miliónov zhliadnutí. Kremeľ popiera, že by čiernomorské sídlo patrilo Putinovi.

Navalnyj je v súčasnej dobe vo väzení, kde si odpykáva zhruba 2,5 roku väzenia kvôli porušeniu podmienky skoršieho rozsudku za údajnú spreneveru. Štyridsaťpäťročný opozičný predák označil svoje väznenie za politicky motivované a Európsky súd pre ľudské práva považuje jeho proces za nespravodlivý.