Bezplatné kurzy pre novinárov: o tvorbe podcastov, investigatívnej žurnalistike a digitálnej bezpečnosti

Bezplatné kurzy pre novinárov: o tvorbe podcastov, investigatívnej žurnalistike a digitálnej bezpečnosti Foto: Thomson Foundation

Thomson Foundation, londýnska nadácia zameraná na rozvoj médií, sprístupnila tri bezplatné e-learningové kurzy v slovenskom jazyku. Kurzy sa venujú tvorbe podcastov, investigatívnej žurnalistike a digitálnej bezpečnosti pre novinárov. Sú súčasťou programu Thomson Foundation 2022 Modern Journalism Skills, a majú hodnotu 4 CPD hodín na jeden kurz.  

Novinári, ktorí dokončia 2/3 kurzu, budú môcť požiadať o Thomson Foundation certifikát o dokončení kurzu. Dostanú tiež príležitosť požiadať o hodinovú osobnú konzultáciu s trénermi kurzu, počas ktorej môžu: skonzultovať svoj nápad na podcast či investigatívu, získať spätnú väzbu či rady na mieru ohľadom svojej digitálnej bezpečnosti. 
 
Všetky kurzy môžete prechádzať vlastným tempom, zastaviť sa či pokračovať v čase, ktorý vám bude najviac vyhovovať. Dokončenie každého kurzu by malo trvať približne 2-4 hodiny.

Vstúpte do sveta podcastov: Naučte sa, ako vytvoriť a spropagovať svoj podcast

V posledných rokoch Slovensko, ale aj zvyšok sveta zažíva boom podcastov. Redakcie začínajú vnímať podcasty ako dôležitý zdroj diverzifikácie príjmov, ale i rastu publika. 43% ľudí na Slovensku v roku 2019 počúvalo podcasty aspoň raz za posledný mesiac, čo naznačuje ich široký dosah a popularitu.  Podcasty ponúkajú vydavateľom finančne efektívny a dostupný spôsob budovania povedomia o značke a lojality nových aj existujúcich publík, ktoré môžu eventuálne prispieť k rastu počtu predplatiteľov či prispievateľov.

Tento kurz vám pomôže lepšie pochopiť svoje podcastové publikum a naučí vás, ako vytvoriť a spropagovať váš vlastný úspešný podcast.  

Absolvovať kurz

 

Investigatívna žurnalistika: Zvládnutie základov

Investigatívna žurnalistika je kľúčová v udržiavaní demokratickej spoločnosti. Zahŕňa odkrývanie skrytej pravdy: trestných činov, korupcie a nezákonného správania, ktoré sa môže týkať verejných funkcionárov. Najlepšia investigatíva môže viesť k spravodlivosti a šetreniu verejných financií. Filmy o investigatívnych novinároch môžu vytvoriť nemiestne očakávanie, že investigatívna práca je romantická, plná tajných stretnutí na tmavých parkoviskách s tajnými zdrojmi. V realite je investigatíva naozaj ťažká práca. Okrem toho je aj veľmi nebezpečná. Len v posledných rokoch bolo zavraždených hneď niekoľko investigatívnych novinárov, vrátane slovenského novinára Jána Kuciaka.

Tento kurz je navrhnutý, aby vám pomohol uchopiť investigatívnu žurnalistiku a jej úlohu v dnešnom mediálnom prostredí. Jeho cieľom je vybaviť vás základnými zručnosťami, ktoré budete pri práci potrebovať.  

Absolvovať kurz

 

Digitálna bezpečnosť  

Až 908 pracovníkov médií bolo v roku 2020 napadnutých v 23 štátoch EU. Výsledkom útokov boli podľa Európskej komisie fyzické i psychické zranenia či poškodenie majetku. Pandémia koronavírusu, rast konšpiračných teórií, odhalenia kauzy Pegasus, rétorika politikov namierená proti médiám a verbálne online útoky na novinárov, špeciálne ženy – toto je nová realita, s ktorou sa žurnalisti v strednej Európe, ale aj na celom svete, musia vyrovnávať na dennej báze.

Tento kurz vám pomôže porozumieť najčastejším druhom online a offline hrozieb, ktorým novinári čelia a predstaví vám praktické nástroje, ktoré vám môžu pomôcť udržať sa pri vašej práci v bezpečí.

Absolvovať kurz