Fínsky súd odsúdil dvoch novinárov za vyzradenie tajných informácií

Fínsky súd odsúdil dvoch novinárov za vyzradenie tajných informácií Reprofoto EP

Fínsky súd v piatok obvinil dvoch novinárov z najväčšieho fínskeho denníka Helsingin Sanomat v kauze prezradenia tajných informácií pochádzajúcich z obranného spravodajstva. Hlavný autor príslušného článku z roku 2017 musí zaplatiť pokutu, informovala agentúra Reuters, podľa ktorej išlo o výnimočný proces týkajúci sa obmedzenia slobody tlače v severskej krajine.

Helsinský okresný súd uviedol, že potrestal hlavného autora článku s titulkom Najtajnejšie miesto Fínska pokutou, zatiaľ čo spoluautorka správy vyviazla bez trestu vzhľadom na menší podiel na správe.

Fínsko patrí dlhé roky medzi krajiny na vrchole svetového rebríčka slobody tlače organizácie Reportéri bez hraníc. Vlani aj kvôli spomínanému prípadu kleslo na piatu priečku.

"V článku, ktorý vyšiel v denníku Helsingin Sanomat 16. decembra 2017, boli zverejnené niektoré druhy informácií týkajúcich sa vojenského spravodajstva, ktoré podliehajú utajeniu v záujme vonkajšej bezpečnosti Fínska," uviedol súd. Ten zároveň oslobodil od viny šéfredaktora, ktorý sa podľa súdu na prezradení informácií týkajúcich sa okrem iného približného umiestnenia a úloh jednej jednotky obranného spravodajstva nepodieľal.

Obžalovaní novinári vinu odmietali. Žalobcovia pre trojicu navrhovali podmienečný trest väzenia v dĺžke najmenej 18 mesiacov.