Ardernová a Marinová sa ohradili voči otázke novinára, či sa stretli kvôli svojmu veku

Ardernová a Marinová sa ohradili voči otázke novinára, či sa stretli kvôli svojmu veku Reprofoto youtube nzherald.co.nz

Premiérky Fínska a Nového Zélandu sa ohradili proti novinárskej otázke, či sa v Aucklande stretli preto, že sú obe v podobnom veku. Fínka Sanna Marinová a Novozélanďanka Jacinda Ardernová uviedli, že spolu rokujú kvôli svojim politickým funkciám, nie preto, že sú obe mladé, ženské vodkyne.

Na dôvod rokovania sa spýtal mužský novinár z novozélandskej rozhlasovej stanice Newstalk ZB. "Veľa ľudí sa bude pýtať, či sa vy dve stretávate len preto, že ste si vekovo podobné a máte veľa spoločných vecí," uviedol reportér.

Ardernová však jeho otázku prerušila a povedala, že by ju zaujímalo, "či sa niekedy niekto spýtal Baracka Obamu a Johna Keya, či sa stretli preto, že sú podobného veku". Bývalý americký prezident Obama a novozélandský expremiér Key sa narodili v rozmedzí niekoľkých dní v roku 1961.

"V politike máme samozrejme vyšší podiel mužov, to je realita. Dve ženy sa ale nestretnú len kvôli svojmu pohlaviu," uviedla novozélandská premiérka.

Tridsaťsedemročná Marinová s 42-ročnou Ardernovou súhlasila a uviedla, že sa spolu stretli, "pretože sú premiérky". Marinová je na Novom Zélande prvýkrát a je prvou fínskou ministerskou predsedníčkou, ktorá túto krajinu navštívila. Vo štvrtok odletela do Austrálie.

Otázka novozélandského novinára vyvolala veľkú odozvu na sociálnych sieťach. Mnoho užívateľov twittera ju označilo za sexistickú.

Obe premiérky na tlačovej konferencii uviedli, že prerokovali niekoľko dôležitých otázok, vrátane celosvetového hospodárskeho poklesu a životných nákladov. Nový Zéland a Fínsko podľa Ardernovej zdieľajú "pevné odhodlanie" podporovať Ukrajinu voči ruskej invázii.

Ardernová uviedla, že sa s Marinovou sústredili na zodpovednosť, ktorú majú ako vedúce predstaviteľky voči ženám v krajinách, ktoré čelia "zúfalým okolnostiam, kde sme svedkami potlačovania a porušovania tých najzákladnejších ľudských práv". Ako "príklad týchto neblahých okolností" ubiedla Irán.

Podľa Marinovej sa obe političky chcú spoločne zasadzovať o rovnosť, "aby každá žena a dievča na celom svete mali rovnaké práva a rovnaké príležitosti ako muži".