NAKA zadržala podozrivú osobu, ktorá sa vyhrážala novinárke

NAKA zadržala podozrivú osobu, ktorá sa vyhrážala novinárke Ilustr. foto: Facebook Polícia SR

"Národná kriminálna agentúra v rámci policajnej akcie s krycím názvom FRANCESCO zadržala osobu R.P., ktorá je podozrivá z vyhrážania sa redaktorke slovenskej verejnoprávnej televízie a verejnoprávneho rozhlasu," oznámila dnes polícia.

 Moderátorke RTVS Marte Jančkárovej po slovných atakoch zo strany Smeru prišlo viacero vulgárnych správ ale aj telefonát, kde sa jej vyhrážali znásilnením, likvidáciou a adresovali jej vulgárne nadávky.

RTVS podala trestné oznámenie, Národná kriminálna agentúra začala trestné stíhanie podľa §360 ods. 1, ods. 2 Trestného zákona - nebezpečné vyhrážanie na viacerých osobách. Podľa Hamrana trestné stíhanie sa vedie v troch veciach a prípad vyšetruje Národná kriminálna agentúra (NAKA).  ,,Rozhodol som tak ako prezident Policajného zboru, keďže ide o novinárov. A myslím si, že v tejto spoločnosti by už mohla byť takáto stopka pre akékoľvek násilie smerujúce k novinárom, pretože vieme, čo sa stalo v tejto krajine, a bol by som nerád, keby sa niečo také zopakovalo," povedal podľa TASR Hamran.

Už minulý týždeň, pár dní pred vyhrážkami Jančkárovej, Hamran na mediálnej konferencii v Bratislave informoval, že polícia chce zlepšiť systém ochrany pre novinárov, ktorí čelia útokom alebo vyhrážaniu. Povedal, že polícia zvažuje, že budú takzvané kontaktné osoby v jednotlivých krajoch, ktoré budú koordinačnými a komunikačnými bodmi pre novinárov. Dnes to zopakoval. Na regionálnej úrovni bude polícia vytvárať štruktúry, ktoré budú kontaktné a komunikačné body pre investigatívnych novinárov, aby im vedeli poskytnúť intenzívnejšiu ochranu.

Marta Jančkárová: Polícia sa stará o moju ochranu

„Som dojatá. Zaplavila ma taká neuveriteľná vlna solidarity a podpory, aj voči RTVS, že mi vyrazila dych. Napĺňa ma to vierou v to, že dobra je oveľa viac, ako zla a vôbec nie sme takí stratení, ako sa nám niekedy zdá. Zo srdca ďakujem pekne všetkým milým ľuďom, priateľom, kolegom, šéfredaktorom médií, Reportérom bez hraníc, Fakulte masmédií Paneurópskej vysokej školy a ďalším verejne činným osobnostiam a inštitúciám. Podporu telefonicky vyjadrila hlava štátu, poverený premiér, RTVS sa tiež zastali rezorty kultúry a vnútra, lídri či ďalší predstavitelia OĽaNO, SaS, Za ľudí, Sme rodina, Hlasu-SD, PS, KDH či ODS,“ napísala dnes moderátorka na sociálnej sieti.

Zároveň oznámila, že polícia sa stará o jej ochranu a robí maximum pre vyšetrenie veci. „Vážim si jej prácu, je cítiť, že je pre istotu obozretná aj s ohľadom na nedávne smutné výročie vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Sama beriem síce tie odkazy s istou rezervou, ale je pravda, že niekedy je medzi slovami a činmi len tenká hranica. Nenávistné odkazy však žiaľ dostávajú aj ďalší verejne pôsobiaci ľudia. Verím, že máme šancu to zabrzdiť, kým je ešte čas,“ dodala Jančkárová.