The Wall Street Journal požaduje okamžité prepustenie svojho novinára zatknutého v Rusku

The Wall Street Journal požaduje okamžité prepustenie svojho novinára zatknutého v Rusku Foto: WSJ

Americký denník The Wall Street Journal (WSJ) požaduje okamžité prepustenie svojho novinára Evana Gershkovicha, ktorý bol tento týždeň zatknutý v Rusku kvôli podozreniu zo špionáže. Prípad by podľa denníka, ktorý obvinenia považuje za nezmyselné, mal vyvolať pobúrenie všetkých slobodných ľudí na svete.

"Evanov prípad je krutou urážkou slobodnej tlače a mal by vyvolať pobúrenie všetkých slobodných ľudí a vlád na celom svete," uviedol WSJ vo vyhlásení zverejnenom na twitteri.

Ruská tajná služba FSB Američana zadržala tento týždeň v Jekaterinburgu na Urale. Vzápätí ho previezli do Moskvy, kde naňho súd uvalil väzbu do 29. mája. Podľa FSB novinár zhromažďoval pre americkú stranu informácie o vojensko-priemyselnom odvetví v Rusku, ktoré predstavovali štátne tajomstvo. Kvôli údajnej špionáži mu tak teraz hrozí až 20 rokov odňatia slobody, uviedli ruské agentúry.

WSJ už skôr vyjadril presvedčenie, že si ruský prezident Vladimír Putin berie rukojemníkov, ktorých chce vymieňať za Rusov, ktorí spáchali zločiny v USA. To podľa denníka nesmie Washington dopustiť a musí na to dôsledne začať reagovať.

Washington zadržanie Gershkovicha už skôr odsúdil a vyzval na jeho prepustenie. Američanov, ktorí sa v Rusku zdržiavajú, vyzval, aby okamžite odišli.

Na použitie všetkých možných prostriedkov, ktorými by bolo možné dosiahnuť Gershkovichovo prepustenie, dnes administratívu prezidenta Joea Bidena vyzvala aj americká basketbalistka Brittney Grinerová. Tú ruské úrady zadržali vlani vo februári na moskovskom letisku Šeremeťjevo tesne pred útokom ruskej armády na Ukrajinu, teda v čase stupňujúceho sa napätia medzi Ruskom a USA. Basketbalistku ruské úrady obvinili z pašovania drog kvôli tomu, že pri sebe mala náplne do elektronických cigariet s hašišovým olejom. Dvojnásobná olympijská víťazka bola vlani v auguste odsúdená na deväťročné väzenie za pašovanie drog. Po mesiacoch rokovaní ju potom Moskva v decembri vymenila za ruského obchodníka so zbraňami Viktora Buta, odsúdeného a uväzneného v USA.