Švajčiarsko zaradilo na sankčný zoznam wagnerovcov a agentúru RIA FAN

Švajčiarsko zaradilo na sankčný zoznam wagnerovcov a agentúru RIA FAN Reprofoto FB Armádny magazín

Švajčiarsko zaradilo ruskú žoldniersku Wagnerovu skupinu a mediálnu organizáciu RIA FAN na svoj sankčný zoznam. Informovalo o tom dnes podľa agentúry AFP švajčiarske ministerstvo hospodárstva. Rovnaký krok minulý týždeň urobila aj Európska únia a Bern tak pokračuje v preberaní únijných protiruských sankcií.

Wagnerova (v ruskom prepise Vagnerova) skupina "slúži ako nástroj v ruskej hybridnej vojne", uviedlo švajčiarske ministerstvo hospodárstva. "Skupina s nejasnou právnou povahou je súčasťou komplexnej siete spoločností pôsobiacich po celom svete (napr. v oblasti letectva, bezpečnosti, technológií, obchodovania s komoditami, finančných služieb a vplyvových aktivít), ktoré sú vzájomne prepojené vlastníckymi vzťahmi a logistickými sieťami," stojí ďalej vo vyhlásení.

Švajčiarsko na sankčný zoznam dalo aj ruskú tlačovú agentúru RIA FAN, ktorá je súčasťou skupiny Patriot Media Group. Na čele predstavenstva tejto skupiny je šéf wagnerovcov Jevgenij Prigožin.

Sankcionovaným je zmrazený majetok, majú zakázaný vstup do Švajčiarska a EÚ a občania a firmy majú zakázané im poskytovať finančné prostriedky.

Švajčiarska vláda sa čoskoro po začatí ruskej invázie na Ukrajinu vlani vo februári rozhodla pripojiť sa k sankciám vyhlasovaným Európskou úniou. To sa nezaobišlo bez kritiky tých, ktorí v tom vidia útok na posvätný princíp neutrality helvétskej konfederácie.