Šéf wagnerovcov Prigožin tvrdí, že ho ruské médiá na príkaz Kremľa ignorujú

Šéf wagnerovcov Prigožin tvrdí, že ho ruské médiá na príkaz Kremľa ignorujú Reprofoto ITV NNews

Jevgenij Prigožin, majiteľ ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny, ktorá bojuje spolu s ruskou armádou na Ukrajine, tvrdí, že ho ruské štátne médiá na príkaz vysokých predstaviteľov z Kremľa zámerne ignorujú a neinformujú o ňom. Dodal, že sa im to vypomstí. Napísala o tom agentúra Reuters.

"Som úplne presvedčený, že to (informovanie o wagnerovcoch) zakázali," uviedol Prigožin s tým, že sa ruským štátnym médiám takýto postup vypomstí a že ich za to ľudia vytrestajú.

Wagnerovci mali rozhodný podiel na bitke o ukrajinské mesto Bachmut, o ktoré sa bojovalo od minulého leta. Rusi teraz tvrdia, že mesto dobyli, Ukrajinci naopak hlásia, že sa stále držia na predmestiach a dosahujú postup na krídlach v okolí mesta. Vo štvrtok Prigožin oznámil, že sa wagnerovci začínajú z mesta sťahovať a odovzdávajú pozície ruskej armáde.

Agentúra Reuters upozornila, že správu o údajnom dobytí Bachmutu ruská štátna televízia odvysielala až po 20 hodinách od oznámenia wagnerovcov a nevysielala ani Prigožinovu víťaznú reč. Kremľu trvalo desať hodín, kým vydal k oznámenému dobytiu Bachmutu vyhlásenie o 36 slovách, v ktorom wagnerovcom za úspech pogratuloval. Prigožina v texte vôbec nespomenul.

Prigožin je jednou z mála ruských verejných osobností, ktoré počas vojny otvorene kritizujú najvyšších predstaviteľov, predovšetkým vedenie armády a ministerstva obrany. K jeho výrokom sa ale ruské oficiálne miesta spravidla nijako nevyjadrujú.