Fico zavolal komentátorovi Denníka N, aby si nahral súkromný rozhovor a potom ho zverejnil (VIDEO)

Fico zavolal komentátorovi Denníka N, aby si nahral súkromný rozhovor a potom ho zverejnil (VIDEO) Reprofoto Facebook Robert Fico

Robert Fico dnes zverejnil nahrávku svojho rozhovoru s komentátorom Denníka N Romanom Patajom. Fico mu volal, aby novinárovi povedal, že sa mu nepáči jeho Týždenný Newsfilter, v ktorom Pataj napísal, že Fico je „podozrivý z ťažkých zločinov, klame, manipuluje a má nečestných kamarátov na polícii a prokuratúre – favorit volieb.“

Fico nesúhlasil s označením, že je "podozrivý z ťažkých zločinov". Od novinára žiadal, aby mu povedal, z akého závažného trestného činu je podozrivý. Odpoveď, že zo založenia zločineckej skupiny, ho neuspokojila. „Kde ste na to prišiel? Ja nie som podozrivý z ničoho, pretože všetky obvinenia boli zrušené. ... To je trochu tvrdé konštatovanie, ak vy poviete, že som podozrivý z ťažkých zločinov,“ povedal Fico. Pataj mu zopakoval, že NAKA ho podozrieva zo založenia zločineckej skupiny.

Novinára Fico zastihol v aute a neupozornil ho, že hovor nahráva. Pataj si za napísaným textom stál a Fico zas s ním opakovane nesúhlasil. Pataj Fica po pár minútach upozornil, že keďže ich debata nikam nevedie, hovor ukončí, čo aj následne urobil.

„Zaráža ma iba jediné: prečo Fico telefonuje novinárom a nahráva si ich? To nie je úplne premiérske. Prečo ho trápi Denník N, ktorý, ako tvrdí, nečíta,“ reagoval na nahrávku šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný a upozornil, že Fico "zverejnil súkromný telefonát s Romanom Patajom v čase, keď hovorí veľvyslancom EÚ, Veľkej Británie a USA, že ak bude vo vláde, prestane podporovať Ukrajinu a na druhej strane je Roman práve na Ukrajine, kde spoločne s kolegami vezú sanitky pre Ukrajincov, ktorí sa bránia ruskej vojne.“

Odporúčame aj: Útoky na novinárov sa stali jedným z hlavných predvolebných nástrojov Smeru, dnes si vyhliadli troch komentátorov

Fico a exminister vnútra Robert Kaliňák boli od apríla minulého roka obvinení zo založenia zločineckej skupiny a z ohrozenia daňového tajomstva. Obvinenie im v novembri zrušil prvý námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera a to v čase, keď už vyšetrovatelia uzatvárali prípad. Kandera konal na základe poverenia generálneho prokurátora Maroša Žilinku, využil paragraf 363 Trestného poriadku.

Podľa polície Fico a Kaliňák ovládali zločineckú skupinu, cez ktorú sa snažili likvidovať politických oponentov – napríklad aj Andreja Kisku a Igora Matoviča – prostredníctvom diskreditačných kampaní a zneužívali na to políciu a finančnú správu, najmä údaje z daňových priznaní.
Postupne podľa obvinenia vybudovali štruktúry, ktoré síce navonok vykazovali známky riadnej činnosti štátu, no ich jediným cieľom bolo udržať sa pri moci.

Kandera rozhodol, že vyšetrovateľ musí znovu konať a rozhodnúť. Aj po zrušení obvinenia sa teda môže stať, že Fica a Kaliňáka znovu obvinia, a to aj zo založenia zločineckej skupiny, napísal Denník N minulý rok.

Odporúčame aj: Fico opäť útočí: Na Slovensku funguje organizovaná zločinecká skupina novinárov (VIDEO)

Podozrivý je osoba, ktorá má v rámci trestného konania procesné postavenie, voči ktorej u orgánu činnom v trestnom konaní vzniklo dôvodné podozrenie zo spáchania trestného činu, no voči ktorej doposiaľ nebolo začaté trestné stíhanie. V zmysle slovenského trestnoprávneho poriadku sa za podozrivého pokladá osoba, voči ktorej doposiaľ nebolo orgánom činným v trestnom konaní vznesené obvinenie, čím by sa z podozrivého stal obvinený. Čiže, ak niekto nie je práve obvinený, neznamená to, že nie je podozrivý.

Zaujíma vás zákulisie médií, sledujte nás aj na Facebooku a na Instagrame.