Súd v Londýne sa bude zaoberať len časťou žaloby princa Harryho na bulvár

Súd v Londýne sa bude zaoberať len časťou žaloby princa Harryho na bulvár Reprofoto ITV

Britský princ Harry podal žalobu na mediálnu skupinu Ruperta Murdocha News Group Newspapers (NGN) kvôli údajnému odpočúvaniu svojho telefónu príliš neskoro. Vo štvrtok o tom podľa agentúry Reuters rozhodol vrchný súd v Londýne. Harry však podľa súdu môže mediálny dom žalovať kvôli obvineniu z iných údajne nezákonných spôsobov zberu informácií, ktoré o ňom boli pri písaní článkov použité.

 Skupina NGN sa podľa Harryho, ktorý je synom kráľa Karola III., dopustila trestných činov v mene svojich dvoch bulvárnych médií, denníka The Sun a už neexistujúceho týždenníka News of The World, a to opakovane od 90. rokov minulého storočia do roku 2016. V dotknutom obdobie už boli médiá z NGN z odpočúvania hlasových schránok a ďalšieho narušovania súkromia britských celebrít a politikov usvedčené. V prípade Harryho dal však súd za pravdu advokátom NGN, podľa ktorých už vo veci uplynula šesťročná premlčacia lehota.

Harry teraz so svojou manželkou Meghan a dvoma deťmi žije v americkom štáte Kalifornia. Od doby, čo prerušil formálne väzby s britskou kráľovskou rodinou, hlasno vystupuje proti fungovaniu britskej bulvárnej tlače. Viní ho okrem iného zo smrti svojej matky princeznej Diany, ktorá zomrela v roku 1997 v Paríži pri autonehode, keď utekala pred paparazzi. Harry sa v júni stal po 130 rokoch prvým príslušníkom britskej kráľovskej rodiny, ktorý vypovedal na súde. Jeho žaloba na NGN je jednou zo štyroch, ktoré princ na bulvárne médiá podal.