Reportéri bez hraníc: Na predvolebnú výzvu na ochranu novinárov reagovalo šesť strán pozitívne

Reportéri bez hraníc: Na predvolebnú výzvu na ochranu novinárov reagovalo šesť strán pozitívne Ilustr. foto: KP SR

Reportéri bez hraníc (RSF) vítajú záväzok viacerých slovenských politických strán – vrátane lídra v prieskumoch – posilniť slobodu médií v reakcii na ich výzvu kandidujúcim stranám s apelom na zlepšenie ochrany novinárov. Organizácia zároveň oznámila, že ju mrzí chýbajúca odpoveď bývalého premiéra Roberta Fica.

Organizácia 6. septembra vyzvala kandidujúce strany podporujúce členstvo Slovenska v EÚ, aby sa zaviazali k plneniu európskych odporúčaní pre bezpečnosť novinárov a proti šikanóznym žalobám.

Na výzvu pozitívne reagovalo Progresívne Slovensko (PS) Michala Šimečku, Hlas-SD bývalého premiéra Petra Pellegriniho, OĽaNO expremiéra Igora Matoviča a ďalšie tri strany kandidujúce v parlamentných voľbách.

Smer-SDD, SNS ako aj Sme rodina neodpovedali RSF ani po opakovaných e-mailových žiadostiach.

"Vítame záväzky viacerých strán zlepšiť slobodu tlače, ktoré vytvárajú základ pre účinné opatrenia na podporu dôveryhodných médií a boj proti dezinformáciám po voľbách. Je nám ľúto, že strana expremiéra Roberta Fica nereagovala na našu výzvu a v prípade jej vstupu do vlády zdvojnásobíme svoju ostražitosť a budeme pripravení konať na národnej i medzinárodnej úrovni," reagoval Pavol Szalai, vedúci kancelárie RSF pre EÚ a Balkán.

PS, ktorá v súčasnosti vedie predvolebné prieskumy spolu so Smerom-SD, sa podľa členky predsedníctva strany Zory Jaurovej "veľmi rada pripojí k výzve". Dodala, že výzva RSF "plne korešponduje" s volebným manifestom PS.

Ľubica Laššáková, bývalá ministerka kultúry a členka predsedníctva strany Hlas-SD napísala RSF, že potreba "ochrany výkonu novinárskej činnosti je samozrejmá". Zdôraznila "nevyhnutný vzťah medzi novinárskou slobodou a novinárskou zodpovednosťou" a domnieva sa, že "budúca vláda bude musieť túto otázku riešiť spolu s odbornou verejnosťou a všetkými zainteresovanými stranami".

"Politické hnutie OLANO je jednoznačne za podporu nezávislej žurnalistiky a proti šikanóznym žalobám," uviedol hovorca hnutia Matúš Bystriansky pre RSF. Dodal, že "nikto pred nami neurobil pre bezpečnosť novinárov toľko ako my prijatím mediálnej legislatívy a spoluprácou s holandským veľvyslanectvom a (investigatívnym) centrom Jána Kuciaka", pričom poukázal na postup Slovenska z 35. na 17. miesto v rebríčku RSF World Press Freedom Index za posledné štyri roky.

V marci tohto roka Investigatívne centrum Jána Kuciaka, spustilo s podporou holandského veľvyslanectva na Slovensku, s RSF a v spolupráci s úradmi nový mechanizmus na zaistenie bezpečnosti novinárov. "Slovensko však ani zďaleka nerealizuje odporúčania EÚ týkajúce sa bezpečnosti novinárov v plnom rozsahu. Pokiaľ ide o žaloby na ochranu osobnosti (SLAPP), uľahčuje ich pokračujúce postihovanie za ohováranie, za ktoré hrozí až osem rokov väzenia," upozorňuje RSF.

Demokrati podľa člena predsedníctva strany Kristiána Čekovského "pozitívne vnímajú výzvu RSF a ochotne sa zaväzujú implementovať (obe) odporúčania Európskej komisie". Zdôraznil, že volebný manifest demokratov obsahuje väčšinu opatrení požadovaných EÚ, ako je lepšia ochrana novinárov, zníženie politického vplyvu uplatňovaného na verejnoprávnu RTVS a zmiernenie trestnej zodpovednosti za ohováranie.

Sloboda a Solidarita (SaS) odpovedala RSF len na otázku SLAPP. "Strana ako celok podporuje boj proti šikanóznym žalobám, ktorých cieľom je umlčať novinárov," povedal poslanec za SaS Alojz Baraník. Príslušné odporúčanie EÚ je podľa neho "minimálnym štandardom" pre konanie.

Napokon, Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) "plne súhlasí s pravidlami ochrany slobody a plurality médií a bude dbať na ich dodržiavanie", napísala RSF jeho hovorkyňa Lenka Halamová a prisľúbila, že "zachová vysokú úroveň politickej kultúry a komunikácie voči všetkým vrátane médií".