Kontroverzný moderátor dorazil do Moskvy, chystá sa urobiť rozhovor s Putinom (VIDEO)

Kontroverzný moderátor dorazil do Moskvy, chystá sa urobiť rozhovor s Putinom (VIDEO) Ilustr. reprofoto Showtime

Bývalý moderátor americkej televíznej stanice Fox News Tucker Carlson, ktorý sa už niekoľko dní zdržiava v Moskve, oznámil, že bude mať rozhovor s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Uviedli do tlačovej agentúry s odvolaním sa na Carlsonovo vyjadrenie na sociálnej sieti X.

 "Sme tu, aby sme urobili rozhovor s ruským prezidentom Vladimirom Putinom," uviedol Carlson, ktorý bol v minulosti vnímaný ako človek blízky bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Teraz pripustil, že urobiť podobný rozhovor prináša isté riziká, ale svoje rozhodnutie takto obhajuje: "Je to naša práca, je to žurnalistika. Našou povinnosťou je informovať ľudí," uviedol.

 

Kritik Putinovho režimu Bill Browder na X napísal, že by si prial, aby ľudia prestali označovať Tuckera Carlsona za novinára, pretože novinár je niekto, kto je objektívny, zatiaľ čo Tucker Carlson vo svojom programe "drzo klame". "Jeho klamstvá stáli Fox News 787 miliónov dolárov. Jeho práca v Moskve pre Putina bude stáť svet oveľa viac," predpovedal.

Pobyt kontroverzného moderátora v ruskej metropole si všimli ruské štátne médiá a neskôr aj západná tlač. Vyfotografovaný bol napríklad v lóži moskovského Veľkého divadla (Bolšoj teatr).

 

"Kým Rusko vedie genocídnu vojnu, aby vyhladilo Ukrajincov, a na Putina vydal zatykač Medzinárodný trestný súd, americký občan a influencer Tucker Carlson je v Moskve? Buď je mimoriadne hlúpy, alebo úmyselne zlý. Ospravedlniť to nejde," napísal na X Browder, ktorý svojho času pôsobil v Rusku ako investor - kým jeho spolupracovník Sergej Magnitskij obvinil úradníkov z ruského ministerstva vnútra z okrádania štátneho rozpočtu, aby vzápätí bol zatknutý a uväznený vo vyšetrovacej väzbe, kde nakoniec za nejasných okolností prišiel o život. Browder sa potom zasadil v západných krajinách o prijatie zákonov pomenovaných po Magnitskom, umožňujúcich stíhať a postihovať sankciami ruských predstaviteľov za porušovanie ľudských práv.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že "žiadnym spôsobom nebude komentovať pohyb amerického novinára". V skoršom vyhlásení Peskov uviedol, že do Ruska jazdí mnoho zahraničných žurnalistov, čo Moskva víta, a že "nemá nič na oznámenie v zmysle prezidentových rozhovorov so zahraničnými médiami".

Carlson, ktorý by bol prvým americkým moderátorom, ktorému by Putin poskytol rozhovor od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022, sa o možnosti stretnutia so šéfom Kremľa spočiatku vyjadril neurčito. "Chcel som hovoriť s ľuďmi, pozrieť sa po Moskve, vidieť, ako sa jej darí. A darí sa jej dobre," cituje agentúra Reuters Carlsonovo vyjadrenie pre ruské médiá. Na otázku, či prišiel urobiť rozhovor s Putinom, Carlson s úsmevom odvetil: "Uvidíme."

Konzervatívne a republikánsky naklonená Fox News s Carlsonom rozviazala pracovný pomer vlani v apríli, načo moderátor založil vlastnú reláciu "The Tucker Carlson Encounter" (Stretnutie s Tuckerom Carlsonom), ktorú vysiela na sieti X a propaguje na svojom webe.

Carlson je relatívne populárnou osobnosťou, poznamenávajú denníky The Guardian a The New York Times (NYT). Známym sa stal predovšetkým ešte ako moderátor Fox News, keď okrem iného otvorene zosmiešňoval podozrenie, že sa Rusko miešalo do amerických prezidentských volieb. Neskôr Washington kritizoval za podporu Ukrajiny čeliacej ruskej agresii a naznačoval, že ruská invázia do susednej krajiny je chybou Západu.

Po odchode z Fox News na seba Carlson upútal pozornosť predovšetkým rozhovorom s bývalým prezidentom a zároveň pravdepodobným republikánskym kandidátom v tohtoročných amerických prezidentských voľbách Donaldom Trumpom, ktorému kládol veľmi nekonfliktné otázky. Trump neskôr vlani v novembri naznačil, že by o Carlsonovi bol ochotný uvažovať ako o svojom viceprezidentovi. Uviedol tiež, že ho má rád a že moderátor má "skvelý sedliacky rozum".