Putinovo interview bolo ruskou zvláštnou operáciou, myslí si ukrajinská rozviedka (VIDEO)

Putinovo interview bolo ruskou zvláštnou operáciou, myslí si ukrajinská rozviedka (VIDEO) Reprofoto youtube Tucker Carlson

Za ruskú špeciálnu operáciu a súčasť psychologickej vojny v terajšej ruskej agresii voči Ukrajine označil hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky HUR Andrij Jusov rozhovor, ktorý ruský prezident Vladimír Putin poskytol americkému moderátorovi Tuckerovi Carlsonovi. Ruská propaganda vykresľuje Putinovo interview ako hlavnú svetovú udalosť, zatiaľ čo západní novinári ich odsudzujú ako hanebné dno Carlsona, ktorý poskytol autokratovi priestor pre manipuláciu, napísal ruský spravodajský server Meduza, pôsobiaci z lotyšského exilu.

Carlson podľa portálu nedal Putinovi ani jedinú nepríjemnú otázku, akokoľvek to pred rozhovorom sľuboval, a Putin opäť rozprával to, čo vždy.

Putin v rozhovore tvrdil, že je nemožné, aby Rusko bolo na Ukrajine porazené, za svoje záujmy bude krajina podľa neho bojovať až do konca. Ruský prezident tiež odmietol, že by Rusko mohlo napadnúť aj ďalšie krajiny východnej Európy, ako sú Poľsko či Lotyšsko.

"To nemohla nebyť zvláštna operácia. Bepochyby išlo o ovplyvňovanie, je to informačná a psychologická špeciálna operácia. Áno, ruská zvláštna operácia. Pretože cieľovou skupinou tohto rozhovoru bol slobodný svet, západný svet," povedal hovorca rozviedky v ukrajinskej televízii podľa serveru RBK-Ukrajina . Putinovo "klamné rozprávanie a propaganda" mali podľa neho poslúžiť na presviedčanie slobodného demokratického sveta.

Jusov označil Putina za "geopolitického šialenca", ktorý "rozpráva hlúposti o medzinárodnom práve, dejinách, a rozhoduje, ktoré národy majú existovať, alebo neexistovať". Ale sama skutočnosť, že ruské zvláštne služby vynakladajú obrovské prostriedky na ovplyvňovanie západnej verejnosti, podľa hovorcu HUR svedčí o tom, ako veľmi je toto publikum pre Rusov dôležité. "Uvedomujú si, že možnosť ovplyvniť demokratický svet je pre nich kriticky dôležitá," vyhlásil.

Server pripomenul, že ukrajinské stredisko pre strategickú komunikáciu vyvrátilo Putinove tvrdenia o neonacizme a o tom, že Ukrajinu vytvorili sovietski diktátori Lenin a Stalin alebo že v krajine zúri "občianska vojna".

Meduza upozornila, že sami Rusi na sociálnych sieťach interview zosmiešňujú. Že Putin na otázku, prečo napadol Ukrajinu, odpovedal rozprávaním o kniežatovi Rurikovi z 9. storočia.