Rusko posielalo peniaze politikom v EÚ cez Poľsko. Na zozname je aj Uhrík a Kaliňák

Rusko posielalo peniaze politikom v EÚ cez Poľsko. Na zozname je aj Uhrík a Kaliňák Ilustr. foto: Facebook V. Putin

Peniaze z Ruska politikom v Európe prúdili do Česka cez Poľsko. Nemeckej investigatívnej skupine Correctiv to povedal predseda českého parlamentného výboru pre bezpečnosť Pavel Žáček (ODS). Ten tiež upresnil, že to boli stovky tisíc eur až jeden milión eur. Na zverejnenom zozname je zo Slovenska Milan Uhrík, Erik Kaliňák a Ján Čarnogurský.

Aféra, ktorá sa týka podozrenia z úplatkov od proruskej siete, najviac doľahla na spolkového poslanca pravicovo populistickej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Petra Bystroňa. Ten tento týždeň odmietol, že by od Rusov či od teraz zablokovanej proruskej platformy Voice of Europe bral peniaze. Žáček ČTK oznámenie potvrdil a doplnil, že podrobnejšie by sa operácií Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) mal venovať český snemovný výbor 25. apríla.

"Peniaze sa agentom vo vnútri politiky EÚ, okrem iného aj AfD, dostali do Česka cez Poľsko. V každom prípade to bolo mnoho stoviek tisíc eur až jeden milión," povedal Žáček Correctivu.

Kauzu možného podplácania pred týždňom odštartovali český Deník N a nemecký týždenník Der Spiegel. Tí vo svojich materiáloch s odvolaním sa na podozrenie českej BIS ukázali na Bystroňa, ktorý je českého pôvodu a ktorý v minulosti poskytoval rozhovory Voice of Europe.

Bystroň v liste vedeniu AfD napísal, že od pracovníkov Voice of Europe a ani od Rusov nikdy žiadne peniaze a ani kryptomenu neprijal. Podľa denníka Bild tým však branie peňazí úplne nepoprel, pretože ich mohol dostať napríklad od Ukrajinca Viktora Medvedčuka, ktorý stojí na strane ruského prezidenta Vladimíra Putina a ktorého Česko zaradilo na svoj sankčný zoznam aj kvôli jeho finančným väzbám na Voice of Europe.

Milan Uhrík sa vo februári pochválil rozhovorom pre Voice of Europe:

Žáček k tomu povedal, že nevie, či prostredník bol Čech, alebo mal inú národnosť, je si ale istý, že tajné služby v takto citlivom prípade majú veľmi dobré zdroje. "Bez jednoznačných dôkazov by nedošlo na žiadne sankcie," uviedol.

Celá kauza vedenia AfD očividne znepokojuje. Podľa Bildu spolupredsedovia strany Alice Weidel a Tino Chrupalla nie sú spokojní s Bystroňovým vyjadrením. V pondelok tak o záležitosti bude rokovať predsedníctvo strany, ktorému chce Bystroň celú vec osobne vysvetliť.