Forbes zverejnil rebríček miliardárov, Babiš si polepšil

Forbes zverejnil rebríček miliardárov, Babiš si polepšil

V rebríčku sa okrem majiteľa Hospodárskych novín ocitli aj viacerí českí podnikatelia, vrátane ďalšieho majiteľa médií.

 

 

Časopis Forbes zverejnil rebríček najbohatších ľudí planéty, ktorí vlastnia viac ako miliardu dolárov. Do rebríčka sa tak dostalo 1645 miliardárov, z toho je 172 žien. Na prvej priečke je po štvorročnej prestávke opäť Bill Gates s odhadovaným majetkom 76 miliárd dolárov. Na druhom je telekomunikačný magnát Carlos Slim Helu z Mexika (72 miliárd dolárov) a na treťom mieste je španielsky predajca odevov Amenico Ortega, ktorý vlastní napríklad módnu značku Zara (64 miliárd dolárov).

Dvadsaťdeväťročný zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg patrí medzi najmladších miliardárov, skončil s majetok 28,5 miliárd dolárov na 21 mieste. Najbohatšou ženou je 59 ročná Christy Walton, ktorá s rodinou vlastní spoločnosť L'Oreal. S majetkom 36,7 miliárd dolárov je na deviatom mieste.

 

Do rebríčka sa dostal aj podnikateľ a český politik pôvodom zo Slovenska Andrej Babiš. Ten si oproti minulému roku polepšil. Kým v roku 2013 bol na 736 mieste, tento rok odhadol Forbes jeho majetok na 2,4 miliardy dolárov. Je majiteľom a od januára 2014 aj riaditeľom agrochemického holdingu Agrofert. V súčasnosti je ministrom financií v ČR. Do portfólia Agrofertu patrí aj spoločnosť AGF Media. Agrofert vlastní mediálny koncern MAFRA (Lidové noviny a MFDnes), pražský regionálny denník. Na Slovensku vlastní spoločnosť Ecopress, ktorá vydáva Hospodárske noviny.

Z Českej republiky sa do rebríčka dostali s Babišom šiesti podnikatelia, medzi ktorými je aj ďalší vlastník médií Zdeněk Bakala, majiteľ českých Hospodárskych novín, týždenníku Ekonom a Respekt a webu Aktuálně.cz.