Proti stíhaniu novinára sa podpisujú známe osobnosti. Chcú byť stíhané tiež

Proti stíhaniu novinára sa podpisujú známe osobnosti. Chcú byť stíhané tiež Foto: Markíza

Pod vyhlásením za podporu investigatívneho novinára Dušana Karolyiho pribúdajú podpisy známych osobnosti.

 

 

„Článok Dušana Karolyiho Prešovská Hlava XXII obsahuje informácie o trestnom stíhaní bývalého príslušníka Úradu boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK) Jaroslava Dujavu, ktorý bol podozrivý zo zneužívania právomoci verejného činiteľa. Súdy však nekonali a trestné stíhanie bolo premlčané. Za tento článok je teraz Karolyi trestne stíhaný a obvinený zo spáchania trestného činu ohovárania," píše sa vo vyhlásení aktivistov aj novinárov, ktorí svojim prihlásením sa k tomuto vyhláseniu potvrdzujú, že verejne schvaľujú, že Karolyi vyššie uvedený článok napísal a uviedol v ňom informácie týkajúce sa Jaroslava Dujavu. „Schvaľujeme nielen tento čin Dušana Karolyiho, ale verejne ho pre tento čin vychvaľujeme."

Viac: Podrobnosti o trestnom stíhaní novinára

„Ak orgány činné v trestnom konaní a následne súdy budú kvalifikovať konanie Dušana Karolyiho ako trestný čin, tak sme svojim verejným vyhlásením spáchali trestný čin schvaľovania trestného činu," píšu.

Podľa Trestného zákona kto verejne schvaľuje trestný čin alebo verejne vychvaľuje pre trestný čin jeho páchateľa, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok.

"My čin Dušana Karolyiho verejne schvaľujeme a verejne ho preň vychvaľujeme. Sme síce pevne presvedčení, že v prípade konania Karolyiho nejde o trestný čin, ale aj v prípade, že súdy rozhodnú inak, trváme na svojom tvrdení v tomto vyhlásení a sme pripravení znášať všetky dôsledky," píše sa vo vyhlásení, pod ktorým je podpísaná napríklad šéfka Aliancie Fair-play Zuzana Wienk, viacerí aktivisti aj politici, ale aj napríklad režisérka Zuzana Piussi a novinárka Zuzana Petková, ktoré sa ocitli v podobnej situácii. Obe boli trestné stíhané a za obe vznikla podobná iniciatíva.
Za Karolyiho sa postavil aj jeho nový vydavateľ aj slovenská pobočka Medzinárodného tlačového inštitútu (IPI).

Vyhlásenie, pod ktoré je možné sa podpísať, je zverejnené na stránke changenet.sk.