Marián Leško začína bojovať s korupciou

Marián Leško začína bojovať s korupciou Reprofoto tv.sme.sk

Marián Leško nastúpil do Trnkovej Nadácie Zastavme korupciu, ktorá chystá portál o korupčných kauzách na Slovensku.*

 

 

Podpora investigatívnej žurnalistiky pri odhaľovaní korupcie je jedným z pilierov práce nadácie a práve túto časť spolu s analýzou histórie korupcie na Slovensku bude mať Marián Leško na starosti, píše v tlačovej správe nadácia.

Jedným z projektov, na ktorom bude Leško v nadácii spolupracovať, bude aj špecializovaný portál, ktorý zmapuje jednotlivé korupčné kauzy v postkomunistickej histórii Slovenska.
Nadácia chce tiež v roku 2015 odštartovať projekty a spoluprácu v rámci investigatívnej žurnalistiky.
„Korupciu dlhodobo vnímam ako jeden z najvážnejších problémov Slovenska, rovnako ako spoluzakladatelia Zastavme korupciu, takže môj prestup do tímu nadácie je úplne prirodzený. Teším sa, že v novej pozícii môžem pokračovať v spolupráci s novinárskymi kolegami," povedal Leško.

Do konca minulého roka pracoval* Externe píše aj pre Trend, pred tým bol dlhé roky komentátorom a analytikom denníka Sme.
„Pán Leško je v slovenskom novinárskom prostredí rešpektovanou osobnosťou, veľmi nás preto teší, že sa rozhodol pomôcť práve našim aktivitám," hovorí spoluzakladateľ Nadácie Zastavme korupciu Miroslav Trnka. „Marián Leško nám nielen pomôže zmapovať históriu korupcie, prepojenia politiky a biznisu, ale bude tiež našim hlavným kontaktom pre investigatívnych novinárov," dodáva.

Nadácia Zastavme korupciu bude spolupracovať s Nadáciou Otvorenej spoločnosti pri tohtoročnej Novinárskej cene.

Marián Leško vyštudoval odbor filozofia a história na Filozofickej fakulte Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Prešove. Niekoľko rokov bol vysokoškolským učiteľom, potom sa stal novinárom. Od roku 1993 pôsobil v denníku Pravda, kde krátky čas zastával aj funkciu šéfredaktora. Potom pracoval ako komentátor v denníku SME a týždenníku Trend. Až do ukončenia vysielania na Slovensku pracoval tiež ako spolupracovník Rádia Slobodná Európa. Spolupracoval s televíziou Markíze na príprave Na telo aj ako glosátor v relácii Sedem s.r.o.

*Oprava: Marián Leško naďalej píše pre Trend, kde má rubriku Res publica. "Interne pracuje pán Leško pre nadáciu. Pre Trend len externe," povedal pre Omédiách.com Branislav Ondrášik z nadácie.