Schránkové firmy sú stále prostriedkom, za ktoré sa skrýva korupčný biznis

Schránkové firmy sú stále prostriedkom, za ktoré sa skrýva korupčný biznis Foto: Zastavme korupciu

Nadácia Zastavme korupciu vyzýva vládu a poslancov na zmeny v protischránkovom zákone.

 

 

Nadácia Zastavme korupciu zverejnila hromadnú pripomienku k návrhu zákona, ktorý má obmedziť pôsobenie schránkových firiem na Slovensku.
Návrh do pripomienkového konania posunul Úrad pre verejné obstarávanie. Podľa názoru nadácie má návrh ÚVO zásadné nedostatky a bez ich odstránenia nebude mať norma požadovaný protischránkový účinok, informuje nadácia v tlačovej správe. Pripomienku môže verejnosť podpísať už len niekoľko hodín na špeciálnej stránke www.odzvonmeschrankam.sk.

„Problém schránkových firiem je na Slovensku dlhodobo známy a neriešený. Vládna strana SDKÚ bola už pri svojich začiatkoch financovaná schránkovými firmami. Štátny podnik Tipos poslal pred ôsmimi rokmi vysokú sumu na účet schránkovej spoločnosti, pričom nevyužil dostupné právne prostriedky, aby sa tejto transakcii vyhol," povedal novinár Marián Leško z Nadácie Zastavme korupciu.

„Známy je prípad mýtneho tendra strany SMER-SD, v ktorom sa presadila schránková firma s najdrahšou ponukou a stále z neho vysoko nad obvyklú mieru profituje. Schránková firma, označovaná ako garážová, bola i za emisnou kauzou SNS. Nedávne prípady predraženého nákupu CT prístroja pre piešťanskú nemocnicu, či zmluvy na zabezpečenie stravovania pre viaceré nemocnice potvrdili, že schránkové firmy sú stále využívaným prostriedkom, vďaka ktorému sa realizujú obchody s korupčným pozadím," povedal Leško.

K tomuto záveru dospel aj kabinet Roberta Fica, ktorý v novembri 2014 k návrhu právnej úpravy napísal, že cieľom legislatívnej zmeny „je znemožniť tzv. schránkovým firmám uchádzať sa o získavanie zákaziek z verejných zdrojov", a dosiahnuť, aby sa „verejného obstarávania mohli zúčastňovať iba právnické osoby so známou vlastníckou štruktúrou".

Návrh, ktorý Úrad pre verejné obstarávanie minulý týždeň posunul do pripomienkového konania, dosiahnutému konsenzu nezodpovedá.

Návrh upravuje iba nakladanie s verejnými prostriedkami v rámci verejného obstarávania, hoci uznesenia vlády i parlamentu žiadali, aby nový zákon odkryl konečných užívateľov výhod aj pri investičných stimuloch, pri finančných príspevkoch z európskych fondov i prostriedkoch z verejného zdravotného poistenia. Pri verejnej kontrole dodržiavania zákona návrh prenáša dôkazné bremeno na občanov, čím verejnú kontrolu fakticky znemožňuje.

V zákone tiež absentuje vymáhateľnosť sankcií voči fyzickým osobám, ktoré stoja za spoločnosťami a firmami, uchádzajúcimi sa o obchod so štátom. To sú niektoré z dôvodov, pre ktoré nadácia žiada, aby sa návrh zákona vrátil na prepracovanie.