Bulvár zverejnil film s hajlujúcou kráľovskou rodinou

Bulvár zverejnil film s hajlujúcou kráľovskou rodinou Reprofoto

Britský denník vyvolal v Británii riadny rozruch.

Britský bulvárny denník The Sun na svojich webových stránkach zverejnil krátky videozáznam z roku 1933, na ktorom terajšia kráľovná Alžbeta II., ešte ako sedemročná, zdvíha ruku k nacistickému pozdravu. Hovorca kráľovnej vyslovil nad zverejnením videa sklamanie, pravosť snímky ale nepoprel. Ako sa bulvár k záberom po 80 rokoch dostal, nie je jasné.

Dvadsaťsekundový čiernobiely snímok ukazuje Alžbetu na trávniku kráľovskej rezidencie Balmoral, kde sa hrá s mladšou sestrou Margaret v prítomnosti kráľovnej matky a strýka, budúceho kráľa Eduarda VIII. Všetci štyria postupne predvádzajú nacistický pozdrav.

Odohráva sa to v uvoľnenej atmosfére nezáväzných detských hier. Iniciátorom scénky je podľa denníka The Sun očividne Eduard, ktorý sa svojimi sympatiami k režimu Adolfa Hitlera netajil.

Ostatní členovia kráľovskej rodiny preukázali počas druhej svetovej vojny oddanosť svojmu ľudu, boli statoční a žiadny obdiv k nacistom nechovali, pripomenula v súvislosti so zverejnenými zábermi britská agentúra PA. "V čase nakrúcania nikto nevedel, akou krutou cestou sa dejiny vydajú. Film ukazuje zabávajúcu sa rodinu, ktorá v jednej chvíli opakuje gesto, ktoré v tom čase často vídali v spravodajskom filme," uviedla agentúra.

Podľa The Sun sú zábery "fascinujúcim svedectvom" o životných názoroch Eduarda, ktorý sa po necelých 11 mesiacoch vládnutia v roku 1936 vzdal trónu kvôli pomeru s rozvedenou Američankou Wallis Simpsonovou. Eduard VIII. podľa historikov mal pre nacistické myšlienky porozumenie, s Hitlerom sa stretol a názory nezmenil ani po vypuknutí vojny v roku 1939.

Buckinghamský palác vyjadril nad zverejnením videa sklamanie. "Je poľutovaniahodné, že film, ktorý bol natočený pred 80 rokmi a očividne patrí do osobného archívu Jej Veličenstva, bol týmto spôsobom zneužitý," uviedol hovorca kráľovského dvora.

Reakcia verejnosti na zverejnený film je zmiešaná. Niektoré hlasy na sociálnych sieťach označujú publikovanú sekvenciu za senzáciechtivosť, ktorá má zvýšiť náklad londýnskeho bulváru. Iní si myslia, že zverejnenie filmu je oprávnené. "Aj keď záležitosť je pre osemdesiatdeväťročnú panovníčku mierne trápna, názor na ňu to nezmení," napísal v komentári denník The Guardian a poukázal na mimoriadnu kráľovninu popularitu medzi britskou i svetovou verejnosťou.

Komentátori pritom nešetria kritikou kráľa Eduarda. "Eduard a kľučka antisemitskej aristokracie boli vydesení komunistickou revolúciou, ktorá by ich mohla zbaviť moci a výsad, ako sa to stalo v Rusku. Fašizmus sa zdal byť odpoveďou," napísal v komentári The Sun. "Muž, ktorý bol krátko naším kráľom, bol stúpencom Hitlera - a zostal ním až do svojej smrti, teda dlho po tom, čo boli hrôzy holokaustu odhalené," napísal denník.

Väčšina britských komentátorov vyzýva verejnosť, aby snímku hodnotila v náležitom historickom kontexte. "Nikto v 30. rokoch nevedel, čo sa stane. Tvrdiť čokoľvek iné je zavádzajúce a nečestné," povedal agentúre Reuters zdroj z kráľovského dvora.
The Sun na svojich webových stránkach nevysvetlil, ako sa k záznamu dostal. Odovzdal mu ho vraj zdroj, "ktorý je presvedčený, že (zábery) majú veľký historický význam a vyvolajú záujem verejnosti".