Česká diplomacia nepredĺžila akreditáciu novinárovi kremeľských médií

Česká diplomacia nepredĺžila akreditáciu novinárovi kremeľských médií Ilustr. foto: kremlin.ru

Ministerstvo zahraničia Českej republiky sa rozhodlo nepredĺžiť akreditáciu ruskému novinárovi Alexandrovi Kuranovi, ktorý doteraz pôsobil v Česku.

 

 

Pôvodná akreditácia novinárovi vypršala koncom augusta. O prípade informoval server Neovlivni.cz, podľa ktorého podobné kroky bývajú súčasťou opatrení štátu proti cudzím špiónom.
Kuranov pracoval v Česku podľa servera ako spravodajca na voľnej nohe akreditovaný pre dve štátom riadená médiá - Kremľom financovanú agentúru RIA Novosti a spravodajskú sieť staníc Russia Today.

"Dôvody, ktoré viedli k nepredĺženie novinárskej akreditácie Alexandra Kuranova, sú utajované podľa zákona o ochrane utajovaných informácií a o bezpečnostnej spôsobilosti," uviedlo vo vyhlásení ministerstvo zahraničia.
Černínský palác udeľuje dlhodobé akreditácie zahraničným novinárom, ktorí pôsobia v Česku, na jeden kalendárny rok s možnosťou predĺženia. "Dlhodobá akreditácia zahraničného novinára slúži na oprávnenie vstupu na podujatia organizované MZV. Od zahraničných novinárov ju môžu požadovať aj ďalšie organizácie, ktoré pozývajú médiá na svoje akcie," oznámilo ministerstvo.

Česko a Rusko si v uplynulých rokoch vzájomne vyhostili niekoľkých diplomatov, zriedkavejšie dochádza i k nepredĺženiu novinárskych akreditácií. V februári 2010 nepredĺžilo ruské ministerstvo zahraničia víza spravodajcovi Českej televízie v Moskve Josefovi Pazderkovi. Pravdepodobne išlo vtedy o odvetu za podobný český krok voči ruskému novinárovi Vladimirovi Silkinovi z leta predchádzajúceho roka.

Podobná situácia sa stala aj v roku 2006, keď ruské úrady nepredĺžili akreditáciu spravodajcovi ČT Janovi Moláčkovi. Moláček vtedy včas oficiálne požiadal o predĺženie akreditácie. Ruské úrady mu ale krátko pred jej vypršaním bez udania dôvodu oznámili, že jeho žiadosť bola zamietnutá. Podľa médií to bol recipročný krok ruskej strany po tom, čo musel ukončiť činnosť v Českej republike ruský spravodajca vládnej tlačovej agentúry RIA Novosti Leonid Sviridov.