Kremeľ zakázal novinárom nosiť na stretnutie s Putinom elektroniku

Kremeľ zakázal novinárom nosiť na stretnutie s Putinom elektroniku Foto: government.ru

Televízne kamery musia byť až do Putinova príchodu obrátené do steny, rovnako ako objektívy fotoaparátov.

Kancelária ruského prezidenta zakázala novinárom používať počas stretnutia s Vladimírom Putinom elektronické zariadenia vrátane mobilných telefónov, notebookov a tabletov.

Oznámili to dnes ruské médiá s odvolaním sa na tlačovú službu Kremľa.

Zákaz, ktorý sa nevzťahuje na fotografov a kameramanov, bude od dnešného dňa platiť v kremeľskom sídle hlavy štátu aj v Putinovej rezidencii Novo-Ogarjovo pri Moskve.

Podľa moskovského rozhlasu musia novinári pred stretnutím s prezidentom odovzdať ochranke aj osobné doklady, ktoré dostanú späť až po akcii.

Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov vyhlásil, že opatrenie majú zabrániť úniku utajovaných informácií. Podľa rádia Echo Moskvy krok súvisí s nedávnym incidentom, pri ktorom sa v reportáži ruskej televízie o porade vojenských veliteľov u Putina objavili zábery novej, prísne utajovanej ruskej zbrane Status-6. Diváci uvideli panely z prezentácie, ktorá, ako neskôr potvrdil aj Kremeľ, mala zostať tajná.

Status-6 je podľa dostupných informácií útočný námorný systém určený na ničenie pobrežnej armádnej i civilnej infraštruktúry. Jeho chrbticou sú jadrové torpéda s dosahom 10.000 kilometrov a ponorom 1000 metrov. Nosičom ruskej "superzbrane" majú byť ponorky Belgorod a Chabarovsk.

Americká tlač nedávno zverejnila informáciu, že tajná služba CIA považuje únik informácie o ruskej zbrani Status-6 za zámerný a riadený. Mal vraj byť pre Západ varovaním, že Rusko sa nezmieri s rozmiestňovaním komponentov protiraketového štítu v Európe.

Niektoré médiá zas špekulujú, že informácie o novej zbrani sú mystifikáciou ruských tajných služieb a žiadny Status-6 v skutočnosti neexistuje.