Charlie Hebdo dá štyri milióny eur rodinám obetí januárových útokov

Charlie Hebdo dá štyri milióny eur rodinám obetí januárových útokov Reprofoto Fox News

Špekuluje sa, že časopis prestane vychádzať.

 

 

Francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo, časť ktorého na začiatku tohto roka povraždili islamskí extrémisti odovzdá takmer štyri milióny eur rodinám obetí týchto útokov. Informovala o tom agentúra AP. Skoro dve tretiny zo 17 obetí masakru tvorili novinári časopisu.

Redakciu týždenníka prepadli extrémisti 7. januára kvôli publikáciám karikatúr proroka Mohameda. Dvaja bratia arabského pôvodu zabili 12 ľudí, väčšinou novinárov, v priebehu redakčnej porady. Ďalší páchateľ pôvodom z Afriky potom zabil ďalších päť osôb. Všetkých troch páchateľov zastrelila polícia.

Odporúčame aj: Svedok útoku z prípadu Charlie Hebdo zažaloval francúzske médiá

Vo vyhlásení Charlie Hebdo uvádza, že peniaze, ktoré odovzdáva, pochádzajú z finančných darov z 84 krajín sveta. Týždenník zároveň požiadal francúzske úrady, aby vymenovali nezávislú komisiu, ktorá by dohliadla na spravodlivé prerozdelenie peňazí.

Časť redakcie týždenníka, ktorá útok prežila, sa z neho doteraz celkom nespamätala. Postupne viacerí z redakcie odišli. Špekuluje sa dokonca, že v blízkej dobe časopis prestane vychádzať.