The Independent vyjde po 30 rokoch naposledy na papieri

The Independent vyjde po 30 rokoch naposledy na papieri

Britský denník The Independent vyjde v marci naposledy v tlačenej forme.

 

 

Denník, ktorý bol založený pred 30 rokmi, prechádza plne na elektronický formát. Oznámil to dnes jeho majiteľ, spoločnosť ESI Media, ktorú vlastní podnikateľ Jevgenij Lebedev. Podľa neho ide o historickú zmenu, ktorá so sebou ponesie prepúšťanie. Lebedev ale neoznámil, koľkých ľudí sa to bude týkať.

"Museli sme si vybrať: vyrovnať sa s pokračujúcim prepadom tlače, alebo premeniť elektronickú základňu, ktorú sme vybudovali, v dlhodobo fungujúcu ziskovú budúcnosť," uviedol podľa agentúry AP Lebedev v e-maile zamestnancom.

The Independent bol založený v roku 1986. Pracovalo pre neho mnoho známych novinárov, napríklad Helen Fieldingová, autorka románov o slobodnej tridsiatničke Bridget Jonesovej.

S nástupom elektronických médií sa The Independent stretával, podobne ako iné denníky, s klesajúcim záujmom o tlačenú podobu. Do predaja ide teraz menej ako 60 tisíc výtlačkov, zatiaľ čo v časoch rekordného predaja to bolo cez 400 tisíc. Pre porovnanie denník SME predal v decembri niečo cez 31 tisíc výtlačkov, Nový Čas 95 tisíc.

Lebedevová spoločnosť ESI Media uviedla, že posledné tlačené vydanie denníka sa objaví 26. marca. Sesterský nedeľník Independent on Sunday vyjde na papieri naposledy 20. marca.

Spoločnosť ESI Media vlastní tiež London Evening Standard, ktorý sa cez víkendy rozdáva zadarmo.