Iránske médiá navýšili odmenu za vraždu spisovateľa Rushdieho

Iránske médiá navýšili odmenu za vraždu spisovateľa Rushdieho Twitter @SalmanRushdie

Niekdajší iránsky duchovný vodca ajatolláh Rúholláh Chomejní uvalil 15. februára 1989 fatvu na indicko-britského spisovateľa Salmana Rushdieho kvôli jeho knihe Satanské verše.

 

 

Fatva vyzýva na zavraždenie autora. Odmena sa z pôvodných troch miliónov dolárov zvýšila o 600.000 dolárov.

Najnovšie 40 iránskych štátnych médií spoločne ponúkli ďalší peňažný bonus na zavraždenie autora Satanských veršov. Štátna tlačová agentúra Fars, ktorá je napojená na revolučné gardy, prispela sumou približne 30.000 dolárov. Britský denník The Independent poznamenal, že vyhlásenie iránskych médií sa zhoduje s výročím fatvy.

Bývalý iránsky reformátorský prezident Mohammad Chátamí v roku 1998 presadzoval, aby Irán upustil od vykonania fatvy, ale právo zrušiť ju má len jej autor, ktorý medzitým zomrel. Jeho nástupca Alí Chameneí vyhlásil, že Rushdie je odpadlík od viery a môže byť beztrestne zabitý. O stálej platnosti fatvy vlani informovalo iránske ministerstvo kultúry.

Fatva sa netýka iba Rushdieho, ale všetkých, ktorí sa na vydaní knihy podieľali. Rushdie zostáva nažive, ale napríklad japonský prekladateľ jeho knihy bol zavraždený a jeho taliansky kolega a nórsky vydavateľ boli po napadnutí zranení. V Turecku dav podpálil hotel, v ktorom býval tamojší prekladateľ - pri tragédii zomrelo 37 ľudí.