České ministerstvo obvinilo Denník N z manipulácie

České ministerstvo obvinilo Denník N z manipulácie Ilustr.foto: Archív SNM

Denník N v stredu napísal, že v budove českého ministerstva zdravotníctva visí v historickej galérii portrét Jozefa Tisa ako niekdajšieho československého ministra.

 


„Čo by neprešlo zrejme ani v priestoroch banskobystrickej župy vedenej Marianom Kotlebom, je prípustné na českom ministerstve zdravotníctva. V jeho budove v centre Prahy visí už niekoľko rokov fotografický portrét Jozefa Tisa," začína článok v Denníku N.

 

Reprofoto Denník NHovorkyňa českého ministerstva zdravotníctva Štěpánka Čechová obvinila Denník N z manipulácie. Ako upozorňuje dnes v reakcii pre agentúru ČTK súčasťou Tisovej podobizne na ministerstve je aj tabuľka s informáciou, že bol popravený v roku 1947 za vojnové zločiny. Hovorkyňa tvrdí, že časť fotky s ceduľkou redakcia odrezala, čo označila za "manipuláciu najhrubšieho bulvárneho zrna."

Pri článku sú dve fotografie Tisa. Jedna hlavná, na ktorej je časť portrétu Tisa bez poznámky a budova ministerstva.

No v ďalšom texte, ktorá sa ukazuje len platiacim čitateľom, je druhá fotografia, na ktorej je záber na celý portrét Tisa, na ktorom je slabo vidieť vetu: „Popravený v roce 1947 za válečné zlčiny," odstrihnutá nie je, len ju veľmi nevidno.

 

Reprofoto Denník N

Zmienka o tom, že pod fotografiou je táto poznámka, je aj v samotnom texte článku (v spoplatnenej časti). Denník v článku v stredu citoval samotnú hovorkyňu takto: „Pri fotografii ministra Tisa je s ohľadom na historické fakty dovetok: Popravený v roku 1947 za vojnové zločiny," dodáva hovorkyňa.

Galéria všetkých bývalých ministrov je umiestnená v budove ministerstva od roku 1998. Ide len o historické fakty, zdôraznila Čechová. Podobné galérie sa nachádzajú aj na iných ministerstvách. Pri Tisovi je fotka práve s ohľadom na historické fakty doplnená informáciou, že bol popravený za vojnové zločiny, dodala.