Ústavný súd rozhodol v prípade sťažnosti novinárov na Ficovu vládu

Ústavný súd rozhodol v prípade sťažnosti novinárov na Ficovu vládu Foto: Úrad vlády

Ústavný súd sa k prípadu dostal takmer po roku.

 

 

Ústavný súd Slovenskej republiky sa v stredu na neverejnom zasadnutí zaoberal sťažnosťou vydavateľa Denníka N na vládu, ktorá v máji minulého roka prijala rozhodnutie, že nebude komunikovať Denníkom N. Urobila tak po tom, ako Denník N zverejnil nálepky s karikatúrou, ktoré zosmiešňovali premiéra Roberta Fica.

„Sťažnosť spoločnosti N Press senát Ústavného súdu odmietol „pre nedostatok právomoci Ústavného súdu SR," píše sa v rozhodnutí.

Vydavateľstvo podalo sťažnosť na Ústavný súd pred rokom. Pred Ústavným súdom sa snažilo docieliť zrušenie prijatého rozhodnutia a uloženie zákazu vláde pokračovať v porušovaní základných práv a slobôd. „Ústavný súd je jediným orgánom v Slovenskej republike, ktorý má právomoc poskytnúť sťažovateľovi ochranu jeho celkom zjavne porušených základných práv. Keďže I. senát Ústavného súdu mu túto ochranu poskytnúť odmietol, je to dôvod požiadať o poskytnutie tejto ochrany medzinárodnú súdnu moc. Mám všetky dôvody veriť, že Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu, ktorý nie je viazaný žiadnymi miestnymi väzbami ani dohodami a nepodlieha žiadnym miestnym tlakom, poskytne sťažovateľovi túto ochranu nezávisle a nestranne, reagoval na rozhodnutie právny zástupca denníka," povedal pre Omédiách.com právny zástupca vydavateľstva Peter Kubina.

Krok Ficovej vlády odsúdili zahraničné novinárske organizácie aj ombudsmanka. Fico porušil slobodu tlače, keď neodpovedal Denníku N a SME, oznámila Tlačová rada SR.

Pokúšame sa získať stanovisko Úradu vlády.