Turecké úrady vydali zatykače na 47 novinárov

Turecké úrady vydali zatykače na 47 novinárov Reprofoto ATV

Turecké úrady v reakcii na zmarený pokus o vojenský prevrat z 15. júla dnes vydali zatykače na 47 novinárov, uviedla televízna stanica CNN Türk.

 

 

Polícia dostala za úlohu novinárov zadržať v rámci vyšetrovania osôb blízkych duchovnému Fethullahovi Gülenovi, ktorého Ankara obviňuje zo zosnovania puču, pri ktorom prišlo o život najmenej 246 ľudí.

Novinári pracovali pre opozičný denník Zaman, ktorý bol s Gülenom spájaný a ktorý začiatkom marca turecký režim vzal pod vlastnú kontrolu. Ešte predtým nechali úrady v Turecku zavrieť iné opozičné médiá spojované s duchovným, ktorý už roky žije v exile v Spojených štátoch. Gülen, ktorý kedysi býval spojencom terajšieho prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, prevrat odsúdil a všetky obvinenia odmietol.

Istanbulský dom jedného z novinárov Şahina Alpaya okolo šiestej hodiny ráno miestneho času (05:00 SELČ) prehľadali policajti. Domová prehliadka trvala dve a pol hodiny a v jej závere Alpaya zatkli, uviedla tlačová agentúra Dogan.

Médiá už v pondelok informovali, že Turecko zatkne 42 novinárov, medzi ktorými je aj komentátorka a bývalá poslankyňa Nazli Ilicaková.

Personálne čistky v najrôznejších inštitúciách v Turecku sa zatiaľ dotkli viac ako 60.000 vojakov, policajtov, sudcov, prokurátorov alebo učiteľov, ktorí boli buď zatknutí, prepustení z práce či odvolaní z funkcií. Viac ako 11.000 ľudí, väčšinou vojakov, je vo väzbe. Za mrežami sa ocitlo okrem iných aj takmer 300 príslušníkov prezidentskej stráže, čo je zhruba desatina tejto elitnej jednotky, a tiež 126 generálov a admirálov.