Prvé číslo Brava vyšlo pred 60 rokmi. Pozrite sa, ako vyzeralo

Prvé číslo Brava vyšlo pred 60 rokmi. Pozrite sa, ako vyzeralo Foto: Bravo

Pred 60 rokmi, 26. augusta 1956, vyšlo prvé číslo nemeckého časopisu pre mladých Bravo.

 

 

Pôvodne vychádzalo v náklade 64.000 kusov a do roku 1959 nieslo podtitul "časopis pre film a televíziu". Jeho fenomenálny úspech prišiel až v šesťdesiatych rokoch, keď sa časopis preorientoval na populárnu hudbu.

Bravo vždy vedelo, ako prísť s niečím novým - či to boli plagáty hviezd v životnej veľkosti, autogramy a nálepky hviezd, farebné fotoromány či čitateľské ceny OTTO pre najpopulárnejší umelcov. Najúspešnejším krokom Brava bolo angažovanie lekára a psychoterapeuta Martina Goldsteina alias Dr. Jochena Sommera, ktorý počas rokov vďaka svojej anonymnej poradenskej rubrike povýšil Bravo na nemeckého priekopníka osvety v oblasti dospievania a intímnych vzťahov mládeže.

Priekopnícku úlohu malo Bravo aj v oblasti hudby, filmu a nových módnych trendov. Politickým témam sa časopis nevenoval takmer nikdy. Postupom času sa rozšíril za hranice Nemecka, najprv v originálnej verzii a neskôr aj v jazykových mutáciách. Obzvlášť populárne bolo svojho času v bývalej NDR i ďalších socialistických krajinách. Prvé československé "Bravíčko" sa objavilo na stánkoch 26. októbra 1991, posledné vlani.

V posledných rokoch zažíva Bravo strmý zostup, spôsobený konkurenciou podobných časopisov, ale predovšetkým internetu a mobilných telefónov.