Matovič obvinil Erika Tomáša aj niektoré médiá z diskreditačnej kampane

Matovič obvinil Erika Tomáša aj niektoré médiá z diskreditačnej kampane Reprofoto TA3

Existuje súvislosť medzi príchodom Erika Tomáša a diskreditáciou posledných týždňov, povedal na dnešnej tlačovej besede Igor Matovič z OĽaNO.

Matovič obvinil poradcu premiéra z viacerých diskreditačných krokov voči opozícii. Zároveň spolu s Michalom Šipošom, jedným z organizátorov protestov pred Bonaparte, spochybnil objektívnosť niektorých médií.

„Zvláštne okolnosti začínajú 17. augusta, keď Erik Tomáš prišiel na úrad vlády. Od tej doby sa pretrhlo vrece," začal Matovič. Následne vymenoval viacero krokov, za ktorými je podľa neho staronový poradca premiéra: Na protesty pred Bonaparte začali chodiť provokatéri, pošta odmietla rozniesť Kali špeciál. O pár dní vyšla údajná písomná komunikácia z Facebooku medzi Matovičom a Danielom Lipšicom, v ktorej boli protestujúci označení ako trotli. "Táto komunikácia bola vymyslená, vyzývam toho kto ju zverejnil, aby zverejnil všetky moje správy z Facebooku," povedal Matovič.

Erika Tomáša vidí aj za blogovaním Roberta Kaliňáka. Je presvedčený, že články na blogu majú jeho štýl. „O dva dni začína masívny hackerský útok na našu stránku, podľa nás so snahou dostať sa k údajom ľudí, ktorí podpísali petíciu za odvolanie Kaliňáka. O dva dni sa objaví diskreditačné video údajne od hnutia Anonymous. Potom prichádzajú opäť provokatéri na protest Banaparte."

Matovič kritizoval aj médiá, ktoré zverejňujú správy od anonymov. Posledná bola podľa neho vymyslená komunikácia medzi ním, organizátorom protestov a asistentkou Mariána Kotlebu o tom, že spolupracujú s Kotlebom. Písali o nej podrobne napríklad parlamentnelisty.sk, pluska.sk a Plus jeden deň či web hlavnespravy.sk. Matovič priniesol na tlačovú besedu vyhlásenia správcov serverov, v ktorých popreli, že by k takej komunikácii z mailov Šipoša a Matoviča došlo. Video aj správy sú podľa neho vymyslené. „Bohužiaľ viaceré médiá, to vzali ako fakt. Beriem to tak, že dostali to ako príkaz, ako nadprácu, že to majú urobiť," povedal Matovič a zároveň poďakoval iným redakciám, že si počkali na dôkaz, že „správa nebola doručená na naše mailové servery."

„Vyjadrujem presvedčenie, že celá táto komunikácia je z pera Erika Tomáša. Erik Tomáš bi si mal vstúpiť do svedomia a mal by sa hanbiť," povedal Matovič, ktorý Tomáša nazval aj ministrom propagandy, či prirovnal jeho spôsoby k Goebbelsovým metódam.

„Na diskreditáciu používa vláda isté médiá. My žijeme v dobe, keď sa zneužívajú médiá," dodal Šípoš.

"Keby to neboli typické táraniny pána Matoviča, tak by mi označenie minister propagandy až lichotilo. Ešte som sa nestihol na úrade vlády ani poriadne vybaliť a už vraj riadim v úvodzovkách celý vesmír. Sú to nezmyselné a už tradične ničím nepodložené konštrukcie, ktoré nestoja ani za ďalší komentár. Na úrad vlády som sa vrátil s inými úlohami, a to pozitívne prezentovať prácu premiéra, celého kabinetu, ako aj vládnej strany Smer-SD," reagoval Erik Tomáš.