Talianske mesto chce stíhať Charlie Hebdo za karikatúry mŕtvych

Talianske mesto chce stíhať Charlie Hebdo za karikatúry mŕtvych Zdroj: Charlie Hebdo

Talianske mestečko Amatrice, v ktorom minulý mesiac zomrelo pri zemetrasení okolo 230 ľudí, podalo trestné oznámenie na francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo.

Informovala o tom dnes talianska tlačová agentúra ANSA. Dôvodom sú dve nedávne karikatúry, ktoré časopis uverejnil: na jednej sú obete talianskeho zemetrasenia porovnávané s cestovinami, na druhej je poznámka o mafii.

"Ide o hrozné, nezmyselné a nemysliteľné hanobenie obetí prírodnej katastrofy," uviedol právnik radnice mestečka Amatrice Mario Cicchetti, ktorý dnes sťažnosť podal prokuratúre provincie Rieti. Tá rozhodne, či podá obžalobu.

Sťažnosť sa týka karikatúry, na ktorej je nakreslený zakrvavený muž a žena a nad nimi sú nápisy druhov talianskych cestovín penne. Vedľa nich ležia vo vyskladaných troskách zakrvavené obete, nad ktorými je nápis lasagnes. Pri obrázku je text: "Okolo 300 osôb zomrelo pri zemetrasení v Taliansku. Zatiaľ sa nevie, či zemetrasenie pred tým, než udrelo, vykríklo: "Alláhu akbar".

Počas kritik karikatúry zverejnil týždenník Charlie Hebdo ďalší obrázok, na ktorom uprostred trosiek zakrvavený človek kričí: "Nie je to Charlie Hebdo, kto stavia vaše domy, je to mafia!" Tento obrázok zrejme odkazuje aj na vyšetrovanie, v ktorom polícia zisťuje trestnú zodpovednosť za nedodržanie stavebných noriem v seizmicky rizikovej oblasti.

Mestečko Amatrice, ktoré preslávilo okrem stredovekých pamiatok a malebnej prírody aj paradajkovou omáčkou na cestoviny, bolo pri zemetrasení z 24. augusta postihnuté najviac. Z 296 obetí tejto katastrofy v centrálnej Taliansku zomrelo 232 ľudí práve v Amatrice.