Ministerstvo Marka Maďariča si posvieti na Noviny Smeru

Ministerstvo Marka Maďariča si posvieti na Noviny Smeru Foto: Omédiách.com

Slovenská pošta odmietla rozniesť Kali špeciál, lebo jej v ňom chýbali isté údaje. Tie isté údaje chýbajú v novinách Smeru. Tie sú už v takmer každej schránke.

 


Strana Smer začala vydávať Noviny strany Smer-SD, vyzerajú takmer rovnako ako tie, ktoré hádzala do schránok pred voľbami na začiatku roka. Na rozdiel od predvolebných tie predvianočné sú zaregistrované aj v zozname periodickej tlače, no nedodržujú povinnosti, ktoré im ukladá zákon o periodickej tlači. V straníckych novinách totiž chýba tiráž, čiže názov, sídlo a identifikačné číslo osoby či spoločnosti, ktorá ich vydáva a rovnako povinné údaje ako: dátum vydania, poradové číslo, ročník vydávania periodickej tlače či cena.


Zákon stanovuje aj pokuty za porušenie týchto povinnosti a to vo výške do 995 eur. Dohľad nad zákonom má ministerstvo kultúry, ktoré vedie Marek Maďarič zo Smeru. Maďarič mal na starosti kampane strany a len nedávno vyčítal stranám OĽaNO a SaS, že v ich tlačovine s názvom „Kali špeciál" tieto údaje chýbali. To bol aj jeden z dôvodov (spolu s výhradám k fotkám), prečo Slovenská pošta odmietla Kali špeciál v lete distribuovať.

Ministerstvo kultúry sme informovali o chýbajúcich údajoch v novinách Smeru a požiadali sme o stanovisko, či sa tým bude zaoberať. „Ministerstvo kultúry začne v tejto veci správne konanie," reagoval na otázky Omédiách.com hovorca ministra kultúry Jozef Bednár.

Slovenská pošta noviny Smeru roznáša

Noviny strany Smer-SD sú v takmer každej schránke na Slovensku. Vyšli v náklade 2 miliónov kusov (presne 1 950 500 ks). Distribuuje ich Slovenská pošta, ktorá odmietla distribuovať v lete Kali špeciál, aj kvôli tomu, že nespĺnali zákonom stanovené požiadavky pre periodickú tlač.

Vydávanie a distribúciu financuje strana Smer, akou sumou hovorkyňa neprezradila.

Noviny pripravuje dvorná agentúra Smeru Uptown Production, ktorej šéfuje bývalý spolužiak Mareka Maďariča Igor Kováč.

Prečo noviny nemajú tiráž a autorov? „Pretože: Podľa § 2 ods. 1 tlačového zákona sa periodickou tlačou rozumejú noviny, časopisy alebo iná tlač, vydávaná pod rovnakým názvom, s rovnakým obsahovým zameraním a v jednotnej grafickej úprave, najmenej dvakrát v kalendárnom roku. Povinnosť zabezpečiť, aby každé vydanie periodickej tlače obsahovalo (tieto) údaje je zákonom uložená vydavateľovi periodickej tlače a vzťahuje sa len na periodickú tlačovinu, teda takú, ktorá je vydávaná najmenej dvakrát ročne. Ak vydavateľ vydá v jednom kalendárnom roku len jedno číslo tlače, nejde o tlač periodickú, ale neperiodickú, preto sa na ňu nevzťahujú ani povinnosti v zmysle § 6 tlačového zákona," odpovedala na otázky Omédiách.com hovorkyňa Smeru Ľubica Končalová.


Nie je úplne pravda, že je to prvé číslo. Strana Smer vydala dve čísla novín s rovnakou grafikou, farbou, logom aj podobným obsahom na začiatku roka. Číslo, ktoré vyšlo na konci roka, má len iný názov "Robíme pre ľudí" sa zmenilo na "Noviny strany SMER-SD". A hoci hovorkyňa tvrdí, že ide "o neperiodickú tlač", noviny ich agentúra zaregistrovala v "zozname periodickej tlače" na ministerstve kultúry.

 

Aktualizácia 16. 12. Slovenská pošta vysvetľuje prečo roznáša Noviny strany Smer-SD