ÚPSVaR vysvetľuje, prečo k novinárke Tódovej prišla kontrola zo sociálky

ÚPSVaR vysvetľuje, prečo k novinárke Tódovej prišla kontrola zo sociálky Reprofoto youtube .týždeň

Redaktorka Monika Tódová z Denníka N dnes zažila neobvyklú "námatkovú kontrolu" zo sociálky.

 


Z takejto kontroly ostala prekvapená, nevidí na ňu dôvod. „Prekvapilo ma to, že si riaditeľ sociálky zo žien z celej Bratislavy vybral práve novinárku z novín, ktoré sa intenzívne venujú kauze Čistý deň," povedala pre Omédiách.com. Podľa jj vyjadrení bol prekvapený aj sociálny pracovník, ktorého k nej vraj poslal jeho riaditeľ.

 

„Riaditeľ nás poslal, vybral si vás z databázy. Námatkovo ma skoro nikde neposielajú. Naposledy som bol takto minulý rok. Mám u vás šetriť, kto sa stará o deti a vyplniť aktualizáciu údajov a zistiť, či stále robíte na území SR," povedal podľa Tódovej sociálny pracovník.

Podrobnosti: Novinárka Tódová ostala prekvapená. Prišla k nej neobvyklá kontrola zo sociálky

Požiadali sme Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny o dôvod kontroly. „Terénni sociálni pracovníci navštevujú poberateľov dávok priamo v rodinnom prostredí a ich úlohou je zistiť, či sú tieto prostriedky plnia svoj účel," napísala v stanovisku pre Omédiách.com Jana Lukáčová a odvolávala sa na projekt Podory rozvoja sociálnej práce v rodinnom prostredí. Prečo riadiaci pracovník prikázal kontrolu priamo u Tódovej? „Výber klientov z jednotlivých cieľových skupín, u ktorých vykonávajú terénni sociálni pracovníci návštevy v rodine, je na vedúcich oddelení štátnych sociálnych dávok a hmotnej núdze na jednotlivých úradoch práce tak, aby terénni sociálni pracovníci postupne navštívili všetkých poberateľov v rámci úradu," povedala Lukáčová.

Odporúčame aj: Celá odpoveď UPSVaR na otázky Omédiách.com ku kontrole u novinárky Moniky Tódovej

V prípade návštevy u novinárky išlo podľa nej o bežnú návštevu terénneho sociálneho pracovníka, ktorý vykonáva aktivity, vyplývajúce z uvedeného projektu, aké sa dejú po celej SR. „V žiadnom prípade nešlo o zámer – ani si nevieme predstaviť, k čomu by takýto zámer mal viesť. Návštevy terénnych sociálnych pracovníkov sa teda dotknú kohokoľvek z poberateľov vrátane verejne známych osôb," povedala. Zároveň dodala, že preveria pracovné výkony konkrétneho terénneho pracovníka.
„Pretože, ak by malo byť jeho zverejnené tvrdenie pravdivé (návšteva vykonáva raz za pol roka), potom by jeho pracovné výkony nezodpovedali požiadavkám, pracovnej náplni a výkazu práce, ktorým dokladuje svoju mzdu. A z toho potom vyvodíme dôsledky," napísala pre Omédiách.com Lukáčová.

Zaujíma vás zákulisie médií? Sledujte nás na facebooku.