Ruský štátny web chváli sovietsku inváziu do Československa

Ruský štátny web chváli sovietsku inváziu do Československa Foto: ÚPN

 Československo by malo byť Sovietskemu zväzu vďačné za rok 1968, zdôraznil dnes web ruskej armádnej televízie Zvezda, riadenej ruským ministerstvom obrany.

 Uviedol to v článku zverejnenom na úvod oficiálnej návštevy českého prezidenta Miloša Zemana v Rusku.

"Vstup vojsk do Československa (v roku 1968) nedovolil Západu uskutočniť štátny prevrat podľa technológie uskutočnenej za 'zamatových' revolúcií a zachoval na viac ako 20 rokov život v mieri za súhlasu všetkých národov Varšavskej zmluvy," tvrdí autor dnešného článku Leonid Maslovskij, ktorého sprevádza na ruskom internete povesť publicistu, snažiaceho sa rehabilitovať sovietske zriadenie.

Proti článku sa už ohradil šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek.

"Podmienkou zlepšenia vzťahov medzi ČR a Ruskom je, aby ruské médiá spojená s vládnymi inštitúciami nezverejňovali stanoviská, ktoré sú hrubým prekrútením a dezinterpretáciou udalostí roka 1968 v ČSSR. Nechceme počúvať (čítať), že sme v roku 1968 čelili Západom organizovanému puču," reagoval Zaorálek.

Vojská piatich štátov Varšavskej zmluvy na čele so sovietskou armádou obsadili v auguste 1968 Československo, aby násilím potlačili pokus liberálneho krídla komunistickej strany o reformu systému. Jednotky sovietskej armády z krajiny odišli až po páde komunizmu v roku 1989.

V roku 1993 jasne odsúdil vpád vojsk Varšavskej zmluvy vtedajší prezident Boris Jeľcin, terajší prezident Vladimír Putin uznal morálnu zodpovednosť Ruska za rok 1968 v roku 2006.

Nie je to prvýkrát, čo ruské oficiálne médiá prekrútili históriu.

Ruská štátna televízna a rozhlasová spoločnosť (VGTRK) v máji 2015 odvysielala dokument "Varšavská zmluva - odtajnené stránky", ktorého autorský komentár obsahoval nepravdy a staré ideologické klišé. Na tento problém upozornil podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák svojho ruského rezortného partnera ministra Sergeja Lavrova počas ich rokovaní 1. júna 2015 v Moskve. Proti dokumentu vystúpili osobnosti aj historici zo Slovenska aj Česka.

"Víťazstvo zostane víťazstvom a okupácia zostane okupáciou. Preto trváme na rešpektovaní historickej pravdy aj o udalostiach z roku 1968, ktoré znamenali pre Československo a jeho občanov veľkú a dlhotrvajúcu tragédiu," reagovalo v roku 2015 MZV.

Pokúšame sa získať stanovisko ministerstva zahraničných vecí na aktuálny článok.