Filozofcká fakulta UK: Žiadame dôsledné vyšetrenie vraždy Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka

Filozofcká fakulta UK: Žiadame dôsledné vyšetrenie vraždy Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka Foto: FF UK

Vyjadrenie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského k vraždám Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka.

 

Vražda Martiny Kušnírovej a investigatívneho novinára Jána Kuciaka v nás, občanoch Slovenskej republiky a predstaviteľoch vysokoškolskej inštitúcie, vyvoláva znepokojenie a obavy. Chápeme ju ako symbol úsilia o potlačenie slobody slova a vyjadrovania sa, ktorá patrí medzi základné piliere demokratického štátu a tvorí aj kľúčovú súčasť akademických slobôd. Dôrazne odmietame pokusy násilím okliešťovať tieto slobody, umlčiavať nepohodlné hlasy a zastrašovať kritických novinárov či občanov.

Žiadame dôsledné vyšetrenie tohto zločinu a potrestanie všetkých, ktorí boli doňho zapojení. Nech je pre nás všetkých výstražným mementom vražda Daniela Tupého, študenta našej fakulty, zo 4. novembra 2005, ktorá nebola dodnes vyšetrená a jeho vrah je na slobode. Aj preto vnímame vraždu dvoch mladých ľudí veľmi citlivo a budeme pozorne sledovať jej vyšetrovanie.

Budovanie efektívneho, fungujúceho a spravodlivého štátu je úlohou politiky a najmä politických lídrov. V reakciách verejnosti na dvojnásobnú vraždu vidíme, že nielen mladí ľudia strácajú vieru v spravodlivosť a nestranné rozhodovanie orgánov činných v trestnom konaní. Jedným z vážnych problémov našej spoločnosti je odchod mladých ľudí do zahraničia za vzdelaním. Zastupujeme inštitúciu, ktorej poslaním je vzdelávať vysokoškolákov a pripravovať ich na plnohodnotné uplatnenie v našej spoločnosti. K tejto zodpovednosti sa ako predstavitelia akademickej obce plne hlásime. Ak však chceme, aby mladí ľudia považovali Slovensko za svoju vlasť a krajinu, v ktorej chcú študovať, pracovať, zakladať rodiny a vychovávať svoje deti, musia ich všetky zložky štátu presvedčiť o tom, že sme zdravou a fungujúcou spoločnosťou, že ich výlučným cieľom je práca pre blaho občana a že na Slovensku neexistuje vrstva vyvolených a nedotknuteľných, ktorí môžu dosahovať vlastné ciele akýmikoľvek prostriedkami.

Apelujeme na všetkých predstaviteľov štátnej moci, aby tragickú vraždu vnímali ako príležitosť rehabilitovať fungovanie právneho štátu v očiach slovenských občanov a systematicky sa na všetkých úrovniach zasadzovali za to, aby čestní a poctiví občania nepochybovali o tom, že štát je vždy na ich strane a že zločinci budú vždy potrestaní.

prof. Jaroslav Šušol, dekan
doc. Daniel Klimovský, predseda Akademického senátu
prof. Martin Slobodník, prodekan
doc. Mariana Szapuová, prodekanka
doc. Miloslav Vojtech, prodekan
prof. Marián Zouhar, prodekan