Hromadná pripomienka proti Ficovým konšpiráciám

Hromadná pripomienka proti Ficovým konšpiráciám Reprofoto FB Smer-SD

Premiér Robert Fico dokázal v jeden a ten istý deň začať šíriť konšpiračné teórie o Sorosovi a zároveň navrhnúť vláde dokument, ktorého cieľom je boj proti šíreniu konšpiračných teórií.

Úrad vlády SR predložil v pondelok 5. marca 2018 do medzirezortného pripomienkového konania návrh Koncepcie pre boj Slovenskej republiky proti hybridným hrozbám (rezortné číslo: 10535-51805/2018/KBR, zodpovedný predkladateľ: Robert Fico). Návrh koncepcie vypravila pracovná skupina, ktorá bola vytvorená v gescii riaditeľa Kancelárie Bezpečnostnej rady SR RSDr. Viliama Jasaňa.

Ako vyplýva aj z návrhu koncepcie, dôležitou súčasťou hybridných hrozieb je propagandistická kampaň, šírenie dezinformácií, populistické ponúkanie zjednodušeného videnia reality. Tieto znaky sú charakteristické aj pre konšpiračné teórie, ktorých šírenie často býva súčasťou hybridnej vojny.

V rovnaký deň, ako bola do pripomienkového konania predložená koncepcia pre boj proti hybridným hrozbám, začal jednu takúto konšpiračnú teóriu šíriť zodpovedný predkladateľ koncepcie Robert Fico, predseda vlády SR a predseda Bezpečnostnej rady SR.

„Premiér Robert Fico verejne obvinil prezidenta Andreja Kisku z konšpirovania s Georgom Sorosom. Obviňovanie amerického miliardára maďarsko-židovského pôvodu zo snahy ovplyvňovať a riadiť dianie po celom svete patrí k najobľúbenejším konšpiračným teóriám. Doteraz šíreným najmä v prostredí tzv. alternatívnych médií a extrémistických politických síl. Od pondelka sa k nim pripojil aj predseda slovenskej vlády a predseda najsilnejšej slovenskej politickej strany Robert Fico,“ uvádza poslanec NR SR a predseda OKS Ondrej Dostál a iniciátor hromadnej pripomienky proti Ficovým konšpiráciám.

V ďalších dňoch počas stále ešte prebiehajúceho pripomienkového konania k návrhu koncepcie sa k rétorike predsedu SMER-SD pridali aj ďalší predstavitelia strany SMER-SD, napr. podpredseda parlamentu, predseda poslaneckého klubu SMER-SD a bývalý minister obrany Martin Glváč, či predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti Ľuboš Blaha.

„Považujeme za neprijateľné, aby sa členovia vlády a parlamentu podieľali na šírení extrémistickej propagandy, dezinformácií a konšpiračných teórií, ktoré patria medzi najvážnejšie hybridné hrozby,“ mieni podpredseda OKS Juraj Petrovič, ktorý je jedným z úvodných signatárov hromadnej pripomienky, v rámci ktorej sa navrhuje do koncepcie boja proti hybridným hrozbám zapracovať nasledovné:

1. spôsob, akým bude Slovenská republika reagovať na hybridné hrozby spočívajúce v šírení extrémistickej propagandy, dezinformácií a konšpiračných teórií,

2. spôsob, akým bude zabezpečené, že najvyšší štátni predstavitelia a štátne inštitúcie budú mať dostatočné informácie a povedomie, aby sami aktívne nešírili extrémistickú propagandu, dezinformácie a konšpiračné teórie,

3. spôsob, akým budú najvyšší štátni predstavitelia a štátne inštitúcie upozorňovaní na to, že sa podieľajú na šírení extrémistickej propagandy, dezinformácií a konšpiračných teórií.

Všetky tri pripomienky majú charakter zásadnej pripomienky. V prípade, že úrad vlády nevyhovie hromadnej pripomienke, žiadajú jej signatári uskutočnenie rozporového konania.

„Dlhé roky sa venujem rozvoju vzdelávania, aby boli deti a mladí ľudia lepšie pripravení na život, schopní kriticky myslieť, argumentovať, pomáhať jeden druhému. Konšpiračné blúznenie Roberta Fica všetko toto úsilie torpéduje, preto sa pripájam k úvodným signatárom tejto hromadnej pripomienky,“ uvádza poslankyňa NR SR Zuzana Zimenová (nez.).

Medzi úvodnými signatármi hromadnej pripomienky, ktorú možno podporiť najneskôr v piatok 16. marca 2018, sú aj ďalší poslanci NR SR a zástupcovia mimovládnych organizácií.

Zoznam úvodných signatárov:

Ondrej Dostál, predseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS), poslanec NR SR,

Zuzana Zimenová, poslankyňa NR SR (nez.)
Peter Osuský, poslanec NR SR, SaS
Viera Dubačová, poslankyňa NR SR, SPOLU
Gábor Grendel, predseda NOVA, poslanec NR SR
Martin Poliačik, poslanec NR SR, Progresívne Slovensko