OĽaNO: Som proti zavedeniu dane z poistenia. Je trestom pre zodpovedných

 Tieňový minister financií a hospodárstva Eduard Heger (OĽANO) je proti zavedeniu novej dane z neživotného poistenia z dvoch základných dôvodov.

 

„Daň z poistenia je trestom pre ľudí, ktorí sa chovajú zodpovedne, keď si poistia napríklad svoj dom alebo auto. Po druhé, zaťažovať ľudí a podnikateľov novou daňou v čase, keď sa daňové príjmy rozpočtu každým rokom zvyšujú o 800 až 900 miliónov ročne nie je znakom zodpovedného hospodára,“ povedal Eduard Heger. Podľa neho nemá minister financií Peter Kažimír pod tlakom vlády odvahu šetriť vo výdavkoch rozpočtu, hoci jeho rezort má na to vytvorené ideálne predpoklady cez projekt hodnoty za peniaze.

Ľudia, ktorí sa poisťujú, pomáhajú podľa Hegera štátu tým, že znižujú jej možné budúce výdavky na škody spôsobené napríklad povodňami alebo inými nežiaducimi udalosťami. Ukázalo sa to napríklad pri povodniach - mnoho ľudí nebolo poistených, a práve tým musela vláda finančne pomôcť. „Poistení takúto pomoc nepotrebujú. Šetria tak štátu, a teda aj nám všetkým, milióny eur. Ministerstvo financií im teraz chce zdražiť poistenie novou daňou, čo je absurdné,“ povedal Heger.

Dopad novej dane sa prenesie aj na plecia mladých ľudí, ktorí si cez hypotéku kupujú byt alebo dom. Túto daň zaplatia dvakrát. Raz pri poistení nehnuteľnosti, druhý raz pri poistení schopnosti splácať úver na túto nehnuteľnosť.

V čase, keď sa ekonomike darí, nie je podľa Hegera žiaden dôvod pre zavádzanie nových daní. „Vláda vymýšľa nové dane len preto, aby naplnila vlastné vrecká ešte viac, lebo takmer miliardové nárasty príjmov jej nestačia. Vyzývam ministra financií, aby tento návrh stiahol a netrestal zodpovedných ľudí. Sú opatrenia, ktoré si daňový systém na Slovensku vyžaduje. Minister financií by sa mal napríklad na stále veľkú daňovú medzeru vo výbere DPH alebo na dôslednejšie presadzovanie princípu hodnoty za peniaze vo vláde,“ dodal Heger.